Robert BožičRobert Božič
Cveto Uršič (foto: SŠK)
Cveto Uršič

Cveto Uršič nasledil Imreta Jerebica na čelu Slovenske karitas

Slovenija | 03.01.2018, 14:44 Tone Gorjup

Novi generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič je danes ob prisotnosti predsednika nadškofa Alojzija Cvikla prevzel vodenje osrednje katoliške dobrodelne organizacije v krajevni Cerkvi. Nasledil je Imreta Jerebica, ki je to službo opravljal doslej. Med prednostnimi nalogami je omenil podporo prostovoljcem, pridobivanje mladih, ohranjanje dobrega sodelovanja z državo in povezovanje škofijskih karitas.

Imre Jerebic, ki je bil od začetka povezan s Slovensko karitas, zadnjih sedemnajst let kot generalni tajnik, odhaja v pokoj. Nadškof Cvikl se mu je ob tej priložnosti zahvalil, da je bil desetletja glas in gonilna sila cerkvene dobrodelne organizacije, ki se navdihuje v evangeliju. Novemu generalnemu tajniku Cvetu Uršiču pa je zaželel, da bi Slovenska karitas pod njegovim vodstvom ohranila svojo prepoznavnost. Ta je v prostovoljstvu in v zaupanju, ki ga ima med ljudmi. Spoštovana je, ker nudi pomoč vsakemu ne glede na vero, etično oziroma narodno pripadnost.

Ob nastopu nove službe je Cveto Uršič dejal, da jo sprejema kot velik izziv. O prednostnih nalogah pa je dejal, da bo ena glavnih nalog, kako nuditi podporo starejšim prostovoljcem, da bodo vztrajali v prostovoljstvu. Pomembno je tudi kje in kako pridobivati mlade. Druga naloga bo: kako utrjevati, kako ohranjati, dopolnjevati sedanje delo v župnijskih karitas. Slednje so prostor, kjer se ljudje v stiski srečujejo s karitasom, s prostovoljci. Prostovoljcem je treba ponuditi dodatna znanja, jih utrjevati, jih spodbujati pri svetovalnem delu … Slovenska karitas je po njegovih besedah odgovorna tudi za sodelovanje z državnimi ograni, z ministrstvom za delo, družino in socilane zadeve, za notranje zadeve, za zunanje zadeve … Z osrednjimi strokovnimi organizacijami kot so: Socilana zbornica, Skupnost socilanih zavodov, Fundacija za finaciraje invalidskih in humanitarnih organizacij. Kot je še dejal, je ena od nalog Slovenske karitas spodbujanje in razvijanje sodelovanja med nadškofijskimi oziroma škofijskimi karitas.

Cveto Uršič je bil 17 let direktor rehabilitacijskega inštituta – Soča, pet let pa direktor direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Od 2004 je bil član razširjenega strokovnega sveta in sodelavec Slovenske karitas.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...