Robert BožičRobert Božič
Papež pozdravlja vernike (foto: Vatican news)
Papež pozdravlja vernike

Papež: Dobro nam dene, če priznamo, da smo grešniki

Svet | 03.01.2018, 12:00 Marjana Debevec

Papež je nadaljeval kateheze o sveti maši. Tokrat se je osredotočil na kesanje, ki omogoča pravilno držo za dostojno obhajanje svete skrivnosti. Pred Bogom in pred brati namreč priznamo, da smo grešniki. Obenem pa srce lahko odpremo Božjemu usmiljenju.

»Kaj lahko Gospod daruje tistemu, ki ima srce polno samega sebe, lastnega uspeha? Nič«, je zatrdil sveti oče. Takšen človek je namreč domišljav in nesposoben sprejeti odpuščanje; poln svoje domnevne pravičnosti.

»Kdor se zaveda svoje bede in povesi oči v ponižnosti čuti na sebi Božji usmiljeni pogled«, je dejal papež Frančišek. Ko v tišini poslušamo glas vesti, začutimo, da so naše misli oddaljene od Božjih misli; da so naše besede in dejanja pogosto posvetni. Zato na začetku svete maše skupaj zmolimo kesanje v prvi osebi. Pri tem priznamo tudi tisto dobro, ki ga nismo naredili. Večkrat se nam zdi, da smo dobri, ker nismo storili zlega nikomur. »V resnici pa ni dovolj ne delati hudega, ampak se odločiti za dobro in na ta način pričevati, da smo Jezusovi učenci«, je poudaril Frančišek.

Grehe pa priznamo pred Bogom, pa tudi pred brati, saj greh podre odnos z Bogom in z ljudmi, v družini, v skupnosti.

»Včasih zaradi strahu ali sramu obtožujemo druge, ni pa lahko priznati lastnih grehov, čeprav nam to dobro dene«, je dejal sveti oče. Ob sklepu je spomnil na nekatere svetopisemske primere kesanja in sicer na kralja Davida, izgubljenega sina, ki se vrne k Očetu, sv. Petra, Zaheja in Samarijanko. »Če se merimo s šibkostmi blata, s katerim smo umazani, nas to utrjuje. Obenem pa nam odpre srce, da prikliče Božje usmiljenje, ki nas preobraža in spreobrača«, je še dejal papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...