Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Miha Istenič (foto: osebni arhiv foto: Aleš Beno)
Miha Istenič

Bi nazdravili z rdečo penino?

Kmetijstvo | 29.12.2017, 14:28

Strokovnjaki pravijo, da so penine vina, ki bi jih morali okušati skozi vse leto, a statistike kažejo, da, vsaj Slovenci, po njih najbolj posegamo ob prehodu v novo leto in pa ob nekaterih drugih posebej slovesnih trenutkih. Največkrat se odločamo za bela ali rose peneča vina, velja pa poskusiti tudi rdeča, je v sredini Svetovalnici naglasil naš gost Miha Istenič.

"Svežina in mehurčki v penečih vinih imajo dokazano blagodejni učinek na naše počutje, zato ni nič nenavadnega, da si naprimer v Nemčiji namesto kave nekateri privoščijo požirek penine," je razložil Miha Istenič in pojasnil razlike dveh najbolj uporabljanih postopkov pridelave penečih vin.

Poslušalcem je svetoval, da ob nakupu dajejo prednost peninam pridelanim po klasični metodi, ki so nekoliko dražje od penečih vin, ki so pridelana po "tankovski" metodi. Slednja peneča vina ponudijo pivcu zelo enostavne, večinoma sadne zaznave in enostavne okuse, medtem ko peneča vina pridelana po klasični metodi dajejo veliko več.

Slovenci pijemo presladke penine

"Sladkor pri vinu je kot makeup pri ženskah. Če ga je ravno prav je to super, če ga je preveč, pa to skazi podobo," je bil neposreden Istenič in dodal, da si v njihovi kleti prav zaradi tega prizadevajo za čimbolj suhe penine.

Najboljše mesto za hranjenje penin je klet
Najboljše mesto za hranjenje penin je klet © ARO

Zakaj ne rdeča penina?

Slovenska hiša penin Istenič se lahko pohvali z odličnim nastopom na letošnjem že 6. tekmovanju oziroma Festivalu penin v Portorožu in temu je med drugim botrovala prav odlično ocenjena rdeča penina. Miha Istenič, ki ponosen pojasni, da jo je njegov oče poimenoval po njem, pravi, da so rdeče penine redkejše, ker je postopek pridelave bolj zapleten. "Bistvo penečih vin je svežina. Rdeča vina pa imajo tanine in zato manjšo svežino. Naša rdeča penina, ki je včeraj v Portorožu zmagala med rdečimi peninami, njena osnova je odležala kar 10 let, da so se tanini umirili, se lepo ukomponirali in temu vinu dali zelo poseben karakter."

Prisluhnite posnetku pogovora, v katerem boste tudi slišali zanimiva dejstva o pravilni izbiri kozarca za posamezne penine, temperaturi postrežbe, kako dolgo so penine užitne in kakšne so zahteve glede njihovega hranjenja. Pa čimveč lepih in veselih trenutkov ob okušanju njihovih mehurčkov!

Kmetijstvo, Svetovalnica
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...