Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Miha Istenič (foto: osebni arhiv foto: Aleš Beno)
Miha Istenič

Bi nazdravili z rdečo penino?

Kmetijstvo | 29.12.2017, 14:28

Strokovnjaki pravijo, da so penine vina, ki bi jih morali okušati skozi vse leto, a statistike kažejo, da, vsaj Slovenci, po njih najbolj posegamo ob prehodu v novo leto in pa ob nekaterih drugih posebej slovesnih trenutkih. Največkrat se odločamo za bela ali rose peneča vina, velja pa poskusiti tudi rdeča, je v sredini Svetovalnici naglasil naš gost Miha Istenič.

"Svežina in mehurčki v penečih vinih imajo dokazano blagodejni učinek na naše počutje, zato ni nič nenavadnega, da si naprimer v Nemčiji namesto kave nekateri privoščijo požirek penine," je razložil Miha Istenič in pojasnil razlike dveh najbolj uporabljanih postopkov pridelave penečih vin.

Poslušalcem je svetoval, da ob nakupu dajejo prednost peninam pridelanim po klasični metodi, ki so nekoliko dražje od penečih vin, ki so pridelana po "tankovski" metodi. Slednja peneča vina ponudijo pivcu zelo enostavne, večinoma sadne zaznave in enostavne okuse, medtem ko peneča vina pridelana po klasični metodi dajejo veliko več.

Slovenci pijemo presladke penine

"Sladkor pri vinu je kot makeup pri ženskah. Če ga je ravno prav je to super, če ga je preveč, pa to skazi podobo," je bil neposreden Istenič in dodal, da si v njihovi kleti prav zaradi tega prizadevajo za čimbolj suhe penine.

Najboljše mesto za hranjenje penin je klet
Najboljše mesto za hranjenje penin je klet © ARO

Zakaj ne rdeča penina?

Slovenska hiša penin Istenič se lahko pohvali z odličnim nastopom na letošnjem že 6. tekmovanju oziroma Festivalu penin v Portorožu in temu je med drugim botrovala prav odlično ocenjena rdeča penina. Miha Istenič, ki ponosen pojasni, da jo je njegov oče poimenoval po njem, pravi, da so rdeče penine redkejše, ker je postopek pridelave bolj zapleten. "Bistvo penečih vin je svežina. Rdeča vina pa imajo tanine in zato manjšo svežino. Naša rdeča penina, ki je včeraj v Portorožu zmagala med rdečimi peninami, njena osnova je odležala kar 10 let, da so se tanini umirili, se lepo ukomponirali in temu vinu dali zelo poseben karakter."

Prisluhnite posnetku pogovora, v katerem boste tudi slišali zanimiva dejstva o pravilni izbiri kozarca za posamezne penine, temperaturi postrežbe, kako dolgo so penine užitne in kakšne so zahteve glede njihovega hranjenja. Pa čimveč lepih in veselih trenutkov ob okušanju njihovih mehurčkov!

Kmetijstvo, Svetovalnica
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...