Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

20 let zbirke Zgodbe za dušo

| 27.12.2017, 08:19 Matjaž Merljak

Zbirka Zgodbe za dušo, ki jo ureja Božo Rustja in izhaja pri založbi Ognjišče, v letu 2017 praznuje 20-letnico izhajanja. Obletnici v programu pozornost namenjamo na praznika apostola, ki je svoj evangelij začel z: V začetku je bila Beseda ...

V zbirki je izšlo dvanajst knjig, dve sta izšli v zbirki Zgodbe za dušo – nova serija. Vsega skupaj je bilo prodanih več kot 150.000 prodanih knjig iz zbirke. Skoraj vse knjige imajo vsaj ena ponatis, ena jih ima pet, dve knjigi pa imata osem ponatisov. Nova knjiga iz te zbirke bo predvidoma izšla v začetku prihodnjega leta. Delovni naslov je Zgodbe, ki odkrivajo novo pot.

Knjiga, ki je dosegla osem ponatisov, je Zgodbe za dušo. To je prva iz zbirke in ji je tudi dala naslov. Osmi ponatis je izšel oktobra 2017, po skoraj dvajsetih letih od prve izdaje konec leta 1997. V knjigi je trideset kratkih zgodb, ki so jim dodane točke za razmišljanje, namenjene tudi pogovoru v mladinskih (zakonskih in drugih) skupinah ali pa osebnemu branju in premisleku.

Naslovi poglavij kažejo na raznovrstnost vsebine: Za začetek - Odnos do drugega; Tebe iščem – verske vsebine; Skupaj – družbeno življenje; Pomemben je človek – vrednote osebe. Knjigo bogatijo tudi misli in molitve iz del duhovnega pisatelja H. Nouwena.

V zbirki Zgodbe za dušo je izšlo še 11 drugih knjig, ki so še na voljo in so lepo darilo ob različnih priložnostih.

Leta 2013 je začela izhajati zbirka Zgodbe za dušo - nova serija, v kateri sta izšli dve knjigi: Obrisal bo solze z njihovih oči in Zgodbe za advent in božič. Prav je omeniti, da sta dve knjigi iz zbirke Zgodbe za dušo prevedeni v hrvaščino, tretjo pa ravno sedaj prevajajo.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...