Petra StoparPetra Stopar
Jaslice (foto: Izidor Šček)
Jaslice

Nocoj, nocoj, je sveta noč!

Radijski utrip | 24.12.2017, 10:52

Kako lepe so božične pesmi in kakšno bogastvo se skriva v božičnih zgodbah. Kar nekaj jih bomo slišali v nocojšnjem prvem svetem večeru. Radijci ga pripravljamo z željo, da bi skupaj in povezani doživeli bistvo božičnih praznikov – rojstvo našega odrešenika.

Sveti večer se bo s slovesnim blagoslovom našega glavnega urednika, msgr. Francija Trstenjaka, začel ob 17.00. Skupaj s sodelavci, ki bodo takrat prisotni, bo pokadil radijske prostore in z molitvijo, ki jo bomo neposredno prenašali, začel letošnji svetonočni program.

Radijska igrica Plašček za Jezusa

Že ob 17.30 bomo nocojšnji praznični program posebej namenili otrokom. Po nekaj letih smo se spet opogumili in pripravili pravo radijsko igro. Naše veselje ob tem je veliko. Avtor besedila in idejni oče je Jože Bartolj, ki pravi, da je prvenstveno namenjena otrokom, po drugi strani pa tudi vsem, ki s(m)o po srcu mladi.

Ni potrebno posebej poudarjati, kako velik je pomen pripovedovane besede. Otroci od najnežnejših let radi poslušajo pravljice, ob njih odraščajo, si z njimi bogatijo besedni zaklad, ob tem nehote učijo zborne izreke, predvsem pa si razvijajo domišljijo. Domišljija je vodila tudi nas ustvarjalce in verjamem, da bo tudi vas poslušalce.

Igrica nosi naslov „Plašček za Jezusa“ in v začetku črpa nekatere motive iz slikanice V. Zupana, zaključi pa se z božičnim čudežem v cerkvi ob jaslicah. Posebnost in gotovo tudi poseben zaklad je, da je igrica v celoti nastala na Radiu Ognjišče. Tako smo radijci igrico napisali, odigrali vse vloge, uglasbili, odigrali in zapeli pesem, poskrbeli tudi režijo in produkcijo. Otroška glasova sta prav tako posodila dva izmed naših otrok.

Vsi radijci, ki smo pri igrici sodelovali, smo ob njenem ustvarjanju minule dni doživljali veliko veselje in res je, kar pravi Jože: »Osebno se mi zdi, da je najlepši del radijskega dela ustvarjanje igre, ki je dramsko delo, z vsemi dialogi, zvočnimi efekti in glasbo. Ti povzročijo, da si dogajanje narišemo sami v svojih glavah.«

Igrico je napisal Jože Bartolj, vloge pa smo si razdelili takole: Plašček - Marjan Bunič, Brezdomec in muc - Jure Sešek, Mežnar in pes - Jože Bartolj, Fina Gospa - Mirjam Judež, Avtomobil - Blaž Lesnik, Deček - Sebastjan Bartolj, Deklica - Maruša Judež, Pripovedovalec Matjaž Merljak. Pesmico, ki jo je napisal in uglasbil Marjan Bunič, je odpela Petra Stopar. Spremljal jo je Jan Gerl. Za režijo in produkcijo sta poskrbela Marjan Bunič in Jože Bartolj, tehnična izvedba pa je bila v rokah našega tonskega mojstra Mateja Kržišnika.

Sveta noč resničnih zgodb

Radijski sodelavci smo se potrudili in imamo pripravljene veliko lepe božične glasbe. Rdeča nit nocojšnjega svetega večera bodo utrinki, kako sveti večer doživljajo v družini Vončina, ki je ena od mladih družin na kmetiji Na Krnici, visoko v idrijsko cerkljanskih hribih. Tam je tudi letošnji božič zasnežen.

Širša družina kmetije Na Krnici
Širša družina kmetije Na Krnici © ARO

Utrip širše družine na tej kmetiji, ki jo sestavljajo oče Lado in mama Silva, mladi prevzemnik Janez z ženo Agato ter njunima otrokoma, pa Janja in Jure Vončina z njunimi petimi otroki, ste že lahko slišali v dopoldanski kmetijski oddaji. Zvečer pa bomo z mikrofonom v topli izbi prijetne družinske hiše na 900 metrih nadmorske višine, ki jo krasijo res lepe jaslice.

Tako res, kakor jaz zdaj vidim tebe in ti mene...

Sveti večer na radiu Ognjišče bodo zaznamovale resnične zgodbe, ki jih piše življenje. Vse prihajajo iz bogate zakladnice revije Ognjišče. Skupaj z zgodbami pa bodo bodo doživetja božične noči delili tudi trije gostje: dr. Jože Ramovš, p. Vilijem Lovše in s. Emanuela Žerdin. Alen Salihovič se je odpravil v Dom sv. Katarine v Mengšu, kjer so mu oskrbovanci zaupali njihove božične zgodbe in te boste slišali kmalu po 21. uri zvečer. Opolnoči pa sledi prenos slovesne polnočnice iz župnijske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani. Vabljeni v našo svetonočno družbo!

Ljubezen je najmočnejša sila sveta!

"Ste pripravljeni verjeti, da je ljubezen nekaj najmočnejšega na svetu - močnejša od sovraštva, močnejša od zla, močnejša od smrti - in da je blagoslovljeno življenje, ki se je pred dva tisoč leti rodilo v Betlehemu, podoba in sijaj večne ljubezni?
Tedaj lahko praznujete božič.
In če ga lahko praznujete en sam dan, zakaj ga ne bi vselej?
Vendar ga nikoli ne morete praznovati sami."

(Henry van Dyke)

Radijci iskreno želimo, da se boste z radostjo in hvaležnostjo spominjali Jezusovega rojstva, ki vam bo pomagalo k doživetju angelskega petja, veselja pastirjev in češčenja modrih.

Naj nam skupaj uspe odpreti vrata ljubezni, skozi katera bo vstopila k vsem nam Božja dobrota, ki bo pomagala k notranjemu miru in zadovoljstvu.

V novem letu naj vas spremlja Božji blagoslov, pa tudi zdravje, sreča, uspeh in dobra volja. Bodite pogumni na vsakem koraku in ob vsakem času.

Radijski utrip, Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.