Petra MalenšekPetra Malenšek
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Kuharska Svetovalnica: Poprtnik, krhko testo, ričet, medenjaki, blitva

| 11.12.2017, 11:28 Rok Mihevc

Štirinajst dni je do božiča in gospodinje se zagotovo že pripravljajo na ta praznik in zato bodo imele precej dela v prihajajočih dneh. Nekaj kuharskih nasvetov je v tokratni Svetovalnici podelila sestra Nikolina.

Recept za poprtnik

Poprtnik je praznični kruh, ki ga lahko pripravimo po lastnem okusu. Za 1 kg moke potrebujemo dva rumenjaka, žlico sladkorja, naribano limono, tri žlice žganja, ki daje aromo in zabelimo z 12-15 dkg maščobe, kar je lahko maslo ali olje, ali pa pol-pol. S tem ohranjamo vlago in rahlost kruha. Nato vse skupaj vgnetemo, da je testo mehko in prožno. Če je testo gosto, prilijemo mleko, mora pa biti mehko. Najbolje je, da ga vzhajamo dvakrat ali trikrat, ker se lahko drugače zgodi, da skorja razpoči. Pečemo eno uro.

Vprašanjem poslušalk prisluhnite v posnetku oddaje: ajdova kaša (6.30), krhko testo za kremne rezine (10.15), recept za ričet kot priloga (17.00), ali lahko ajdovo kašo pripravimo kot ričet (19.15), medenjaki (21.45), recept božičnega kruha poslušalke (23.30), zakaj je sadni kruh tako zbit (25.30), zakaj blitva pride grenka (28.45), čokoladna pariška krema je ostala tekoča, kljub stepanju (29.45).

Odziv poslušalka Blanke

»Tako uživam v vaših oddajah in vedno me tako razvedrite, tudi s svojim naglasom. Želim vam vse najboljše, bodite zdravi in hvala za te prelepe oddaje, sestra Nikolina.«

 

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...