Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Helena KrižnikHelena Križnik

Kuharska Svetovalnica: Poprtnik, krhko testo, ričet, medenjaki, blitva

| 11.12.2017, 11:28 Rok Mihevc

Štirinajst dni je do božiča in gospodinje se zagotovo že pripravljajo na ta praznik in zato bodo imele precej dela v prihajajočih dneh. Nekaj kuharskih nasvetov je v tokratni Svetovalnici podelila sestra Nikolina.

Recept za poprtnik

Poprtnik je praznični kruh, ki ga lahko pripravimo po lastnem okusu. Za 1 kg moke potrebujemo dva rumenjaka, žlico sladkorja, naribano limono, tri žlice žganja, ki daje aromo in zabelimo z 12-15 dkg maščobe, kar je lahko maslo ali olje, ali pa pol-pol. S tem ohranjamo vlago in rahlost kruha. Nato vse skupaj vgnetemo, da je testo mehko in prožno. Če je testo gosto, prilijemo mleko, mora pa biti mehko. Najbolje je, da ga vzhajamo dvakrat ali trikrat, ker se lahko drugače zgodi, da skorja razpoči. Pečemo eno uro.

Vprašanjem poslušalk prisluhnite v posnetku oddaje: ajdova kaša (6.30), krhko testo za kremne rezine (10.15), recept za ričet kot priloga (17.00), ali lahko ajdovo kašo pripravimo kot ričet (19.15), medenjaki (21.45), recept božičnega kruha poslušalke (23.30), zakaj je sadni kruh tako zbit (25.30), zakaj blitva pride grenka (28.45), čokoladna pariška krema je ostala tekoča, kljub stepanju (29.45).

Odziv poslušalka Blanke

»Tako uživam v vaših oddajah in vedno me tako razvedrite, tudi s svojim naglasom. Želim vam vse najboljše, bodite zdravi in hvala za te prelepe oddaje, sestra Nikolina.«

 

Ivanka Kržišnik dobro uro po smrti, z blaženim nasmeškom... (photo: Tomaž Sokol) Ivanka Kržišnik dobro uro po smrti, z blaženim nasmeškom... (photo: Tomaž Sokol)

Dostojanstveno slovo

Ob izteku lanskega leta, v tistih prazničnih dneh, ko si vzamemo čas za veselje, druženje in ustvarjanje načrtov, se je po dolgotrajni bolezni poslovila najina dobra prijateljica Ivanka.

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek: In tako sem prišel na svet ...

V več kot 80 državah sveta je danes izšla avtobiografija papeža Frančiška z naslovom Upanje. V slovenščini jo bomo dobili septembra. Izšla bo pri založbi Beletrina v prevodu novinarja in ...

Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay) Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay)

Ko aktivisti vladajo ...

Vladi se mudi. Novo leto je jasen opomin, da se čas mandata neizprosno izteka in zato ne čudi, da se v proceduro sprejemanja v teh dneh seli morje predlogov zakonov, pravilnikov in uredb. Tako je ...

Blaž Lesnik (photo: Jaka Korenjak) Blaž Lesnik (photo: Jaka Korenjak)

Videopodkast Globine

V osmo sezono oddaje Globine, ki jo boste odslej lahko spremljali tudi v obliki video podkasta, stopamo tudi z novim ciklom. V svetem letu 2025 želimo odpreti komunikacijo med teisti in ateisti, ...