Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Vatikan z novim pozivom k miru v Jeruzalemu

| 10.12.2017, 18:15

V muslimanskih državah so se nadaljevali protesti proti odločitvi ameriškega ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. V Bejrutu so protestnike, ki so se podali proti ameriškemu veleposlaništvu, zaustavile varnostne sile s solzivcem in vodnim topom. Arabska liga je pozvala ZDA, naj prekličejo odločitev glede Jeruzalema. S posebno izjavo pa se je danes znova oglasil Sveti sedež.

Iz Tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da z vso pozornostjo spremljajo razvoj dogodkov na Bližnjem vzhodu, še posebej tistih, ki so povezani z Jeruzalemom, mestom, ki je svet za kristjane, jude in muslimane. V sporočilu po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan piše, da izražajo svojo bolečino ob spopadih v zadnjih dneh, ki so povzročili žrtve. Sveti oče je znova izrekel poziv k razumnosti in previdnosti vseh in v ta namen povzdignil svoje goreče molitve, da se bodo voditelji narodov, kar je v tem trenutku še posebej resno, zavzeli in prekinili novo spiralo nasilja ter tako odgovorili na hrepenenje po miru, pravičnosti in varnosti prebivalcev te preizkušene dežele.

»Zaskrbljenost za prihodnost miru na tem področju je v teh dneh predmet različnih pobud, med njimi pod nujno sklicana srečanja Arabske lige ter Organizacije za islamsko sodelovanje. Sveti sedež je pozoren do teh zaskrbljenosti ter sklicujoč se na užaloščene besede papeža Frančiška, potrjuje svoje zelo jasno stališče glede edinstvenega značaja Svetega mesta in nujnosti spoštovanja status quo, ki so v skladu s sklepi mednarodne skupnosti ter stalnimi pozivi cerkvene hierarhije ter krščanskih skupnosti v Sveti deželi.« Prav tako ponovno izraža svoje prepričanje, da bo samo izpogajana rešitev med Izraelci in Palestinci prinesla stabilen in trajen mir ter zagotovila mirno sobivanje dveh držav znotraj mednarodno priznanih meja, še piše v izjavi.

Vir: Radio Vatikan

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...