Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

V Tinjah bo novoletno srečanje

Slovenci po svetu | 02.01.2018, 12:36 Matjaž Merljak

Katoliški dom prosvete Sodalitas in Združenje katoliških izobražencev pri Katoliški akciji v krški škofiji vabita na tradicionalno novoletno srečanje v Tinje, ki bo potekalo 6. in 7. januarja 2018 pod naslovom Sredi pretresov in obetov išče človek človeka.

V soboto, 6. januarja, bosta dopoldne predavanji dr. Janeza Juhanta: Lambert Ehrlich: človek na mestu in dr. Staneta Grande: Janez Evangelist Krek med socialnim in narodnim vprašanjem. Sledili bosta razpravi. Popoldne bo predstavitev knjige dr. Walterja Lukana o Janezu Evangelistu Kreku ter okrogla miza mladih Iz vrtincev zgodovine s pogumnimi koraki v jutri. Gostje: dr. Helena Jaklitsch, Ožbalt Peterle, Christian Urak, mag. Svetlana Wakounig, vodil bo dr. Dejan Valentinčič. Po praznični sveti maši bo trikraljevsko petje z branjem izbranih besedil.

V nedeljo, 7. januarja, bo gost tinjskega novoletnega srečanja p. Marko Rupnik. Dopoldne bo imel razmišljanji Človek je občestveno bitje in Življenje je srečanje, opoldne bo daroval sveto mašo.


Človek je bitje, ki je venomer na poti. Sredi pretresov zgodovinskih dogodkov, sredi obetov svojega hrepenenja in iskanja stremi za cilji, ki jih ne dosega z enim samim korakom.

Človek je romar hkrati z mnogimi drugimi, s prtljago svojih prednikov, z izzivi spreminjajoče se družbe ter s prijateljskim korakom svojih sočasnikov.

Uvrščen je v dolgo karavano, ki potuje skozi življenjske puščave in se ustavlja v oazah, kjer se mu uresničujejo začasne želje in kjer utešuje svoje upanje na presežnost vsega vidnega, časnega in minljivega.

Sredi hrupa in labirintov življenjskih usod išče človek tišino in varne poti do vedno globljih resnic in zanesljivejših tal, ki mu jih more dati le ON, ki je rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje.«

Apostol Pavel nas pouči v pismu Korinčanom: »Zdaj gledamo z ogledalom, v uganki, takrat pa bomo gledali iz obličja v obličje. Zdaj spoznavam deloma, takrat pa bom spoznal, kakor sem bil spoznan.« (1Kor13,12)

Človek ni ustvarjen za izničenje, temveč da s svojimi zbrisljivimi in neizbrisanimi sledovi zapusti za seboj boljši svet in svetlejše obrise človekove usojenosti.

Človek je sopotnik z vsemi, ki so vpeti v dvome, vprašanja, pričakovanja in hrepenenja potniške avanture življenja. Živeti moramo naprej, a razumeti moremo svoje življenje le s pogledom nazaj.

Na cilju svojih romarskih ovinkov in poti človek spozna, da ga je vedno, zvesto in opogumljajoče spremljal ON, o katerem je Pilat izrekel preroške besede »Glejte, ČLOVEK«.

Apostol Tomaž je po vseh pretresih vere in dvomov vzkliknil: »Moj Gospod in moj Bog«.

Resnico o ČLOVEKU spoznamo le, če jo ljubimo! (Jože Kopeinig)


Slovenci po svetu, Kultura
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...