Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, božič

Božič v Clevelandu

Slovenci po svetu | 31.12.2017, 18:52 Matjaž Merljak

V adventnem času smo se pripravili verniki na rojstni dan Našega Odrešenika, ki je bil poslan od Očeta Vsemogočnega, rojen po Mariji Devici, da nam odpre vrata nebeška. Rodil se je v revščini, da nam je s tem pokazal pot do ponižnosti, čeprav je bil napovedan kot kralj, odrešenik sveta.

V naši deželi in sedaj tudi opažam že v domovini in seveda drugod po svetu, je vse bilo že v naprej pripravljeno in okrašeno. Le v naših cerkvah se je pričelo božično praznovanje na sveti večer. Na sveti večer je pri nas v cerkvi Marije Vnebovzete bila otroška božična maša ob 17. uri. Pri tej maši sodelujejo tudi mladi in otroci. K polnočnici sta pa v obeh cerkvah zbora, tu in pri svetem Vidu vabila vernike v cerkev pol ure prej z petjem božičnih pesmi. Seveda so pa tudi zvonovi v zvonikih naznanjali polnočnico, saj so se v obeh župnijah fantje potrudili in pritrkovali, v visokem mrzlem zvoniku.

Že na zadnjo advento nedeljo je padal sneg in tudi na sveti večer je snežilo na poti v cerkev. Tako smo imeli sanjavi, beli božič, kot si ga vsi želimo. Tudi jaslice v obeh župnijah dobijo svojo pozornost, saj so delo ljudi, ki se na to spoznajo. To še posebno v cerkvi svetega Vida, kjer so jaslice res umetnina. Še sam škof, ki je maševal v cerkvi na dan pred svetim večerom, je kar občudoval umetnino.

Jaslice pri svetem Vidu v Clevelandu
Jaslice pri svetem Vidu v Clevelandu © Tone Ovsenik

Na današnjo nedeljo, praznik Svete družine, Jezusa, Marije in Jožefa in se bodo pele pete litanije Matere Božje. Novoletni dan, ko je praznik Marije, Matere Božje, je ponavadi zapovedan praznik, a letos, ko pade na ponedeljek, v naši deželi ni obvezno biti pri maši. Vseeno bodo maše darovane bolj v nedeljskem redu. Pri Mariji Vnebovzeti se bosta brali dve in pri svetem Vidu pa samo ena vsefarna daritev božja.

V petek, 29. decembra, so pevci, združeni v Božični zbor pod vodstvom pevovodje Janeza Sršena odpeli svoj vsakoletni božični koncert v cerkvi Marije Vnebovzete in po koncertu je bil sprejem s prigrizkom v dvorani. Pevci ta koncert ponovijo danes v cerkvi svetega Vida takoj po vsefarni sveti maši ob desetih. Predvidoma se bo začel tam okrog pol dvanajstih. Tudi tu bo prijateljsko srečanje v dvorani. Ta dva koncerta sta darilo pevcev, ki si vzamejo mesece dni časa pred božičem in pripravijo koncert, ki vsebuje ameriške, italijanske in pa seveda pretežni del slovenskih božičnih pesmi. Naj ne omenjam, da sta ta koncerta vedno zelo dobro obiskana.

Ta vikend so tudi volitve v župnijski svet v župniji Marije Vnebovzete. Naslednjo nedeljo, 7. Januarja, na praznik Svetih treh kraljev, bodo pa v tej župniji pripravili zajtrk z palačinkami, ki pa je vedno lepo obiskan.

Oltarno društvo svetega Vida je župniku za božič darovalo 8 tisoč dolarjev za župnijske potrebe. Ta sredstva si pridobijo članice s prodajo krofov enkrat mesečno. V tej župniji se konec leta tudi dobijo župnijski koledarji, ki so darilo lokalnega pogrebnega zavoda.

Vsem delavecm tega radia in poslušalcem, kjerkoli že poslušate želim srečno, uspešno predvsem pa zdravo novo leto.

Tone Ovsenik za Radio Ognjišče iz Clevelanda. Srečno!

Slovenci po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...