Robert BožičRobert Božič

Papež v letu 2018: migranti, mladi, potovanja, reforma kurije

Cerkev po svetu | 29.12.2017, 11:43 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo tudi v letu 2018 nabiral nove žige v potnem listu. Med njegovimi prednostnimi nalogami bodo pravice in potrebe migrantov, na koledarju pa ima še škofovsko sinodo mladih, svetovno srečanje družin in seveda kurijsko reformo.

Po medijih se v teh dneh vrstijo analize cerkvenih dogodkov v letošnjem letu in napovedi za naprej. Eno takšnih prinaša tudi katoliška agencija CNS, ki izpostavlja, da je Frančišek prvi papež, ki je svetovni dan miru, ki ga bomo obhajali 1. januarja, posvetil migrantom in beguncem. To temo bo znova postavil v ospredje 14. januarja, saj je bogoslužnemu koledarju dodal posebno mašo za svetovni dan migrantov in beguncev.

Naslednji dan, 15. januarja, se bo odpravil na 6-dnevni obisk Čila in Peruja. Vatikan ni potrdil nobenega drugega mednarodnega potovanja, a skoraj zagotovo bo papež avgusta potoval v Dublin na Irsko, kjer bo potekalo svetovno srečanje družin. Možno je tudi, da bo v sklopu tega kot prvi papež obiskal Severno Irsko. Prav tako so vatikanski uradniki potrdili, da preučujejo možnosti septembrskega potovanja v Litvo, Latvijo in Estonijo, hkrati pa ne izključujejo kakšnega spomladanskega obiska, morda v Afriko.

Na papeževem koledarju je zagotovo zaseden mesec oktober. Med 3. in 28. oktobrom bo namreč škofovska sinoda o mladih in njihovi poklicanosti. Že v drugi polovici marca pa bo v Vatikanu potekalo predsinodalno zasedanje, na katerem bodo sodelovali mladi predstavniki, ki jih bodo imenovale škofovske konference. Skupno naj bi se srečanja udeležilo 300 mladih, od katoličanov in predstavnikov drugih ver do nevernih.

Papež bo gotovo v Vatikanu tudi konec februarja, ko bo sprejemal slovenske škofe na obisku ad limina.

Spomnimo še, da bo marca minilo pet let od Frančiškove izvolitve, kar pomeni pet let njegovega prizadevanja za reformo rimske kurije. Nekaj sprememb je bilo opravljenih, sprejeti so bili zakoni, uradi združeni. Ni pa še jasno, kdaj bo predstavljen dokument, ki bo zaobjel celotno vizijo rimske kurije. Morda si to papež želi za božič 2018.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...