Robert BožičRobert Božič

Na dan nedolžnih otrok molitev za nerojeno človeško življenje

Slovenija | 28.12.2017, 07:21 Marjana Debevec

Obhajamo praznik nedolžnih otrok, ki je v Sloveniji tudi Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. Na ta dan še posebej molimo za vse nerojene otroke, splavljene in tiste, ki jim grozi splav, pa tudi prosimo za ozdravljenje ran po splavu.

Cerkev že od 5. stoletja obhaja spomin nedolžnih betlehemskih otrok, ki jih je dal pomoriti kralj Herod, ker je hotel spraviti s poti dete Jezusa. Ti otroci so bili dejansko umorjeni zaradi Kristusa. Čeprav takšne smrti niso sprejeli nase zavestno, jih je Cerkev že zgodaj častila kot prave mučence.

Mučenci današnjega časa pa so številni otroci, ki jim ni dovoljeno ugledati luč sveta. Zato je slovenska škofovska konferenca današnji praznik razglasila za Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje.

»Molitev je področje, ki se na zunaj komaj opazi, v resnici pa obrodi največje sadove. Poseže namreč lahko tja, kamor mi ne moremo s samim delovanjem. Bog lahko poseže v srce matere in drugih ljudi, ki so vpleteni v splav in kontracepcijo«, je o pomenu molitve za nerojene povedala Tina Čerin iz Zavoda Živim.

Geslo akcije 40 dni za življenje
Geslo akcije 40 dni za življenje © www.iskreni.net

V Sloveniji imamo na področju molitve za nerojene dve večji pobudi in sicer jesensko in spomladansko akcijo 40 dni za življenje in pa duhovno posvojitev nerojenega otroka, ki se je začela v Fatimi. Vključuje pa devetmesečno molitev za otroka, kateremu grozi smrt zaradi odločitve za splav. Otroka molivec ne pozna, pozna pa ga Bog, ki molitev nameni tja, kjer je najbolj potrebna, poudarja Čerinova. »Šli smo po več župnijah in so bili zelo lepi odzivi ljudi, ki so sprejeli to molitev. Začenjajo pa se oblikovati tudi molitvene skupine v posameznih župnijah, ki se zbirajo prav za namen molitve za nerojene otroke in za odprtost življenju", je še povedala Tina Čerin.

Duhovna posvojitev nerojenih otrok
Duhovna posvojitev nerojenih otrok © Zavod Živim

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...