Robert BožičRobert Božič
Papež pri polnočnici (foto: Radio Vatikan)
Papež pri polnočnici

Papež pri polnočnici: V Detetu Jezusu objemimo tistega, ki nima svojega mesta

Svet | 25.12.2017, 09:36 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri sinočnji polnočni sveti maši, ki jo je daroval v baziliki sv. Petra poudaril, da je vesela novica najprej prišla do pastirjev, ki so bili za takratni čas pogani, grešniki in tujci. Vera te svete noči nas zato po njegovih beseda spodbuja k takšnim odnosom, v katerih se nihče ne bo počutil brez svojega mesta na tem svetu.

Besede papeža Frančiška pri polnočni sveti maši vabijo vse kristjani k večji občutljivosti, ki jo v nas prebudi revolucionarna nežnost malega betlehemskega Deteta, da bi odprli oči za tiste, ki trpijo in da bi prepoznali Jezusa v vseh tistih, ki prihajajo v naša mesta. Spomnil je, da za Marijo in Jožefa v tisti noči ni bilo prostora.

V njunih korakih vidimo sledi milijonov ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in se ločiti od svojih dragih. In vendar sta bila prav Marija in Jožef tista, ki sta prva objela Jezusa, Njega, ki vsakomur daje dokument državljanstva in ki svojo moč izraža tako, da priskoči na pomoč najbolj krhkemu in šibkemu.

Prav pastirjem, ki niso imeli mesta za mizami meščanov, angel oznani rojstvo Odrešenika in veselje, s katerim je Bog v svojem neskončnem usmiljenju objel nas pogane, grešnike in tujce ter nas vabi, naj storimo enako. Noč Jezusovega rojstva nas po papeževih besedah vabi, da prepoznamo Boga navzočega tudi v vseh tistih situacijah, v katerih mislimo, da je odsoten, tudi v nediskretnem obiskovalcu, ki hodi po naših ulicah.

Božič je čas, v katerem naj bi moč strahu preobrazili v moč za to, da bi si ljubezen na novo predstavljali in tako izkušali nove oblike odnosov, v katerih se nihče ne bo čutil brez svojega mesta na tem svetu, je zatrdil Frančišek in ponovil povabilo sv. Janeza Pavla II. : Ne bojte se! Ne bojte se sprejeti žejnega, tujca, nagega, bolnega, zapornika.

Ob sklepu je papež molil takole: »Ganjeni zaradi veselja daru majhnega Deteta iz Betlehema te prosimo, da nas tvoj jok prebudi iz naše ravnodušnosti in odpre naše za oči za tiste, ki trpijo.« Nato je, kot je že tradicija kip Deteta Jezusa v procesiji odnesel v jaslice, ki krasijo baziliko sv. Petra.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...