Robert BožičRobert Božič
Nadškof Stanislav Zore (foto: Ljubljanska nadškofija)
Nadškof Stanislav Zore

Prazniki so tudi preizkušnja naše vere

Slovenija | 23.12.2017, 08:55 Tone Gorjup

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je pred prihajajočimi prazniki v pogovoru za STA poudaril, da se v svojem veselju ne smemo zapreti vase, ampak moramo svoje veselje in praznična voščila posredovati tudi bližnjim, predvsem osamljenim. Prazniki so tudi preizkušnja naše vere v pomenu odprtosti za bližnjega, za njegovo samoto ali potrebo.

Nadškof Stanislav Zore je opozoril, da se v praznovanju božiča in v svojem veselju ne smemo zapreti vase, ampak moramo posnemati Marijo, ki je Jezusa predstavila pastirjem, svetim trem kraljem in drugim. To je čas preizkušnje vere v smislu odprtosti za bližnjega in za njegovo samoto. Zunanji blišč in množica luči marsikoga ovira pri sprejemanju luči, ki prihaja od znotraj. Veseli december današnjemu človeku otežuje resnično praznovanje, a nadškof Zore poudarja: "Mislim pa, da v njem še vedno ostaja notranji klic hrepenenja po globljem, po nečem več, po odnosu. In ko smo pri odnosu, smo tudi pri Bogu." Naloga nas kristjanov je, da smo pozorni, da bližnjim posredujemo vsaj svojo bližino, svoje voščilo, da osamljenim v naši okolici nesemo kos potice, mandarino, voščilo božičnih praznikov.

O svojem božiču v otroštvu je nadškof Stanislav Zore povedal, da je bil to: "To je božič tistih polnočnic, v katerih je bilo neko čisto posebno razpoloženje, polno luči, polno petja in polno skrivnosti, Boga, ki se rodi v družbo, kakršna je, med ljudi, ki so sposobni iti v noč in v mraz zato, da doživijo Boga, njegov prihod." O današnjem praznovanju božiča pa je nadškof dejal: "Sedanji božič je drugačen tudi v tem, ker sem takrat kot eden med verujočimi doživljal, kar se je dogajalo, sedaj pa pričakujejo, da bom sam pomagal drugim doživljati praznovanje. Čeprav na koncu koncev še vedno ostajam eden med ostalimi verujočimi." Še enkrat je spomnil, da moramo zavestno usmerjati čas priprave, da božič v notranjem razpoloženju pride na koncu adventnega časa, potem ko so na adventnem venčku prižgane vse štiri sveče, ko se počasi razsvetljuje življenje, ko se poglabljata molitev in hrepenenje.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...