Robert BožičRobert Božič

Pred nami prvi sveti večer

Cerkev na Slovenskem | 24.12.2017, 05:00 Petra Stopar

Na današnjo četrto adventno nedeljo hkrati obhajamo prvi sveti večer. Vrh praznovanja bo polnočna sveta maša, pri kateri se bomo zahvalili Bogu za sveto noč, v kateri se je rodila prava luč, naš Odrešenik Jezus Kristus. Na praznik Njegovega rojstva smo se zadnje štiri tedne pripravljali z upanjem, kesanjem in dobrimi deli. Papež Frančišek bo praznovanje božične skrivnosti začel s sveto mašo ob 21.30.

Po številnih domovih v tem popoldnevu poleg božičnega drevesa postavljamo jaslice, ponekod jih postavijo že kakšen dan prej. Glavno sporočilo jaslic je, da se je Bog učlovečil zato, da bi si približal človeka in stvarstvo oz. jima prišel naproti. Postavitev jaslic v družinskem krogu nosi sporočilen pomen povezanosti družine, saj je eden najbolj zaželenih in veselih dogodkov krščanske tradicije pri nas.

Navadno kristjani na vse tri svete večere – prvi je že danes, druga dva bosta na god sv. Silvestra in na predvečer Treh kraljev – pokropimo in s kadilom pokadimo svoj dom in vse druge prostore, ki so naša last. S tem dejanjem izpovemo, da je Bog stvarnik in vzdrževalec vsega, da lahko tudi gmotne stvari pomagajo k človekovemu izpopolnjevanju in služenju Bogu, da bo nastal nov svet po posebnem božjem posegu. Hkrati kličemo božje varstvo v naše vsakdanje življenje.

Vrh praznovanja je polnočna maša, pri kateri zapojemo božične pesmi, med njimi več kot dvesto let staro »Sveto noč«. Papež Frančišek pa bo praznovanje božične skrivnosti začel s slovesno sveto mašo Gospodovega rojstva v baziliki svetega Petra v Vatikanu, ki se bo začela ob 21.30. Z njim bodo somaševali kardinali in škofje rimske kurije.

Spomnimo, da imajo jaslice na trgu sv. Petra letos neapeljski pridih, božično drevo pa je darovala Poljska. Pripravili so jih v opatiji Montevergine blizu Neaplja, kjer se nahaja romarsko marijansko svetišče. Narejene so v tipičnem neapeljskem stilu iz osemnajstega stoletja. Razprostirajo se na površini 80 kvadratnih metrov, v višino pa segajo približno sedem metrov. Uprizarjajo dela usmiljenja. »V preprostosti jaslic srečamo in zremo nežnost Boga, ki se izraža v nežnosti Deteta Jezusa. Ta nas s tem, ko nase vzame človeško bedo, vabi, naj to delamo tudi mi preko del usmiljenja,« je ob sprejemu delegacije iz Neaplja dejal papež in spregovoril še delegaciji s Poljske, ki je poklonila božično drevo.

Okraske zanj so pripravili otroci iz nekaj italijanskih bolnišnic, ki skupaj s starši sodelujejo v terapevtskem keramičnem programu. Pomagali so jim sovrstniki s popotresnega območja nadškofije Spoleto-Norcia. Ob okraskih dodajmo, da sta balkon vatikanske bazilike, s katerega bo papež na božični dan opoldne prebral božično poslanico in podelil blagoslov urbi et orbi, in tudi samo vatikansko baziliko, znova krasila Slovenca Sabina Šegula in Peter Ribič z Biotehniškega centra Naklo. Baziliko sta prvič krasila leta 2011 za veliko noč, od leta 2013 tudi za božič. Skupaj torej že dvanajstič.

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...