Robert BožičRobert Božič
Vaticannews.va (foto: vaticannews.va)
Vaticannews.va

Vatican News v nekaj mesecih tudi v slovenščini

Cerkev po svetu | 19.12.2017, 15:30 Marta Jerebič

Vatikanski mediji v skladu z reformo dobivajo novo, enotno podobo. Tajništvo za komunikacijo je v nedeljo, na papežev 81. rojstni dan, zagnalo nov multimedijski portal vaticannews.va, ki je nadomestil dosedanje spletne strani različnih vatikanskih medijev. Zaenkrat deluje v šestih jezikih, postopoma se mu bodo pridružili tudi drugi jeziki, na primer slovenski.

Če bomo iskali spletno stran Radia Vatikan v italijanskem ali angleškem jeziku, nas bo samodejno usmerilo na spletno stran vaticannews.va, kjer lahko zaenkrat izberemo italijansko, angleško, francosko, nemško, špansko in portugalsko različico. Portal v sliki, besedi, avdio in video obliki pokriva štiri tematske sklope: papež, Vatikan, Cerkev in svet.

Multimedijskemu centru se bo postopoma pridružilo 350 oseb, urednikov in tehnikov, ki prihajajo iz vseh štiridesetih jezikovnih redakcij Radia Vatikan in drugih vatikanskih medijev. Spletna stran Radia Vatikan v slovenskem jeziku zaenkrat ostaja še nespremenjena. O tem, kdaj bo tudi ta zaživela na Vatican News smo vprašali direktorico teološko-pastoralnega oddelka v vatikanskem Tajništvu za komunikacije, dr. Natašo Govekar: »Kot je že prefekt Tajništva za komunikacijo, msgr. Vigano’, večkrat dejal, ta portal ne pomeni reforme vatikanskih medijev, ampak je samo vrh ledene gore, kjer se pokaže to, kar smo v dveh letih spodaj skušali postaviti. Danes je to multimedijsko uredništvo s šestimi glavnimi jeziki, v naslednjih mesecih se bodo pridružile ostale manjše redakcije. Upajmo res, da bo tudi slovenski jezik čim prej na vrsti. Vsekakor je to vprašanje nekaj mesecev.«

Multimedijski portal je trenutno še v delovni verziji, so pa prvi odzivi zelo pozitivni, tudi kar zadeva družbene medije. Uporabniki so zadovoljni nad preglednostjo, kar se objavlja, je še povedala dr. Nataša Govekar z vatikanskega tajništva za komunikacijo.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...