Robert BožičRobert Božič
Nadškof Stanislav Zore (foto: Ljubljanska nadškofija)
Nadškof Stanislav Zore

Nadškof Zore in škof Filo o upanju, ki ga prinaša božič

Slovenija | 18.12.2017, 14:09 Marjana Debevec

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v imenu Slovenske škofovske konference dopoldne izrekel božično poslanico. V njej poudarja, da ljudje potrebujemo upanje in zagotovilo, da kljub temi, ki nas obkroža, noč ni končna usoda človeštva. Da božična skrivnost daje pogum skozi 2000 let pa je izpostavil tudi evangeličanski škof Geza Filo.

Bog je na svet poslal svojega Sina, ko je človeštvo spoznalo, da samo ne more iz teme in zla, da samo ne more stopiti na pot odrešenja, poudarjajo naši škofje in dodajajo, da tudi naš čas, kot vsi drugi zgodovinski časi, potrebuje odrešenje.

»V njem je veliko teme, veliko noči. Ljudje potrebujemo zagotovilo, da noč ni končna usoda človeštva. Zato Bog tudi danes pošilja svojega Sina, da bi nam prinesel veselo sporočilo: 'Dete nam je rojeno, Sin nam je dan.' Pomembno pa je, da ga sprejmemo. On, ki je postal človek, nam je dokončno razodel človekovo dostojanstvo in nam podarja mir«, še poudarja nadškof Stanislav Zore, ki tega miru želi vsem družinam, preizkušanim, Slovencem po svetu, politikom, pa tudi bratskim cerkvam.

Evangeličanski škof Geza Filo je v božični poslanici poudaril, da so vsa neravnovesja, zaradi katerih trpi sedanji svet, povezana s temeljnim neravnovesjem, ki ima korenine v človekovem srcu. Božična skrivnost pa ljudem skozi 2000 let daje pogum, ki razširja srce.

»Ker naša človeška ljubezen ni absolutna in jo ogrožata greh in smrt. Človek potrebuje večno ljubezen, ki bo vzdržala v vseh življenjskih razmerah. Taka večna ljubezen je samo Bog, ki se je sklonil k človeku, zato je njegovo rojstvo zagotovilo vsem in vsakomur, da se lahko v ljubezni podarja drugim«, je povedal škof Filo, ki je zaželel tudi, da bi nas beseda miru in rešitve spremljala vsak trenutek v letu 2018.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...