Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Zaslužni papež Benedikt XVI. s prijatelji (foto: Radio Vatikan)
Zaslužni papež Benedikt XVI. s prijatelji

Rumeno-bele novice: Rumeno-bele torte papežev

Radijski utrip | 28.11.2017, 06:12 Marta Jerebič

Nabralo se je kar precej rumeno-belih novic iz Vatikana, ampak ker praznujemo obletnico radia, sem pobrskala malce za novicami, kako so zadnji papeži praznovali rojstni dan.

Verjetno vsaj najina in starejša generacija ne bo pozabila, da je Janez Pavel II. svoj 76. rojstni dan praznoval v Sloveniji, z mladimi v Postojni. (18. 5. 1996). Že zjutraj so mu otroci zapeli podoknico na nadškofiji v Ljubljani.

Kot sem uspela izbrskati, je Janez Pavel II. nekajkrat rojstne dneve praznoval podobno kot takrat pri nas. Torej, da je poskušal v ospredje dati nek drug dogodek. Leta 1985 je bil v Luksemburgu, leta 1988 v Paragvaju. Leta 2003 je imel na primer na trgu sv. Petra kanonizacijo za 4 svetnike. Tudi torte niso manjkale. Na spletu sem zasledila sliko velikanske torte za njegov 60. rojstni dan leta 1980. Seveda rumeno-bele barve.

Kaj pa Benedikt XVI.? 16. aprila letos je praznoval že 90 let.

Zanj vemo, da vsak rojstni dan preživi s svojim bratom Georgom Ratzingerjem. Ker ima rad klasično glasbo, je bil na sporedu vedno kakšen koncert z Mozartovimi deli. In pa seveda vrček bavarskega piva ni nikoli manjkal – tudi pri 90-ih letih ne, o tem pričujejo slike.

Sedanji papež Frančišek ima za seboj 80 let. 17. decembra jih bo dopolnil že 81.

Papež Frančišek pa v svojem slugu rojstne dneve najraje preživlja z ubogimi. Na zajtrk je lani povabil 8 brezdomcev, ki so jih izbrali izmed brezdomcev v okolici vatikanske bazilike. Tudi torto je delil z ljudmi, ki živijo v zavetiščih.

Benedikt XVI. torej torto poplakne z vrčkom bavarskega piva, Frančišek pa z matejem – tradicionalnim argentinskim čajem. V mladosti je sam ob tem gotovo zaplesal še tango, vemo, da ga je plesal, sedaj ga namesto njega zaplešejo drugi.

Vedno pa papeži rojstni dan praznujejo z mašo. Tudi mi se bomo za 23. let Radia Ognjišče danes zahvalili s sveto mašo v cerkvi Zavoda sv. Stanislava. Nikoli se nismo branili tudi kakšne torte. In hvala vsem tistim, ki so nas v vseh teh letih razvajali z raznimi dobrotami.

Praznovali pa smo tudi s koncertom.

Radijski utrip, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...