Štefan IskraŠtefan Iskra
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik

Svetovalnica: Kisla repa, pečena račka, kakijeva marmelada, štrudelj z rižem

| 13.11.2017, 10:56 Rok Mihevc

Ob današnjem snegu in zastoju na cestah, sta se voditelj Matjaž Merljak in gostja s. Nikolina v Svetovalnici uvodoma spraševala, če je kakšna hrana, ki pospeši potrpežljivost. Najboljša je gotovo kakšna čokoladica iz torbe ali kakšna škrobnata živila, je svetovala s. Nikolina.

Kisanje repe

Repo naribamo, posolimo in takoj stlačimo v sodu ali kozarcu. Ne smemo pustiti, da stoji, zato dobro stlačimo in kozarce tesno zapremo. Repa bo spustila vodo zaradi soli, to vodo lahko prej odlijemo. Ker je na toplem prehitro pospešeno kisanje, je kozarce bolje odnesti v klet na hladno.

Odgovorom sestre Nikoline na vprašanja poslušalk prisluhnite v posnetku oddaje: zakaj pečena račka ni imela pravega okusa (5.45), recept za kakijevo marmelado (8.15), suho sadje v orehovi potici (10.45), štrudelj z rižem (11.45), kaj storiti z zelenim paradižnikom (22.15), kako posušiti vanilijev kaki (25.45).

Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc) Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc)

Melita odhaja, Mavrica ostaja ...

Letošnja jesen je odnesla poletje, prinesla praznovanje naše radijske obletnice, v soboto pa naznanila tudi menjavo na uredniškem mestu revije Mavrica. Otroški mesečnik izhaja pri Založbi Družina, ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...