Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Praznovanje sv. Andreja v Štandrežu

Slovenci po svetu | 28.11.2017, 10:23 Matjaž Merljak

V župniji Štandrež pri Gorici je cerkev posvečena apostolu Andreju, ki goduje 30. novembra. S praznovanjem župnijskega zavetnika so začeli že prejšnji teden z duhovnimi vajami, ki jih je vodil nadškof Redaelli, vrhunec bo to nedeljo s sveto mašo aposolskega nuncija Janusza.

Kot nam je povedal župnik in dekan v Štandrežu ter škofov vikar za Slovence v goriški nadškofiji Karlo Bolčina, praznovanje poteka na vsem pastoralnem področju Soča-Vipava.

Duhovne vaje so potekale od 20. do 23. novembra kot duhovne vaje za laike sredi življenja. Goriški nadškof Redaelli je za temo izbral Petrovo vero oz. nevero. Vsak večer ob 19.30 so imeli v cerkvi nagovor, nato je bil čas za premišljevanje, osebno molitev in tišino ter priložnost za spoved, zaključek je bil ob 21.30 v župnijski dvorani. Tam so si delili izkušnje, dognanja in spoznanja. V spomin na duhovne vaje so prejeli ključ. To ponazarja, da se s ključem odprejo vrata božje besede ter tako do Očeta, s pomočjo ključa tudi edino lahko vstopimo skozi vrata cerkve ...

V petek je bila prestavitev knjige o beguncih Joška Prinčiča. V letu 1915 so namreč morali vsi iz Štandreža in okolice oditi v begunstvo. Knjiga opisuje ta čas in tudi, kako so si uredili življenje po vrnitvi.

V soboto je bilo odkritje spomenika vsem, ki so padli v prvi svetovni vojni - Štandrež je bil namreč velika tarča tega dogajanja.

Danes bo 14. uri bo otroška gledališka predstava o Sneguljčici, ki jo pripravlja gledališka skupina prosvetnega društva Štandrež. Praznovanje ni samo v župnijski domeni, sodelujejo tudi druge vaške organizacije.

V četrtek ob 19. uri bo v Štanderžu praznična sveta maša in nato odprtje razstave keramičnih izdelkov. V petek ob 20. uri bo koncert mešanega mladinskega zbora glasbene šole Emil Komel iz Gorice, v soboto dopoldne bodo v Štanderžu in Sovodnjah potekale adventne delavnice.

V nedeljo, 3. decembra, bo ob 10. uri v Gabrjah maševal domači župnik msgr. Renato Podbersič, ob 10. uri pa bo v Štandrežu praznična sveta maš in nato podelitev klasa - to bo vodil papeški nuncij v Sloveniji msgr. Juliusz Janusz, ob 11.15 pa bo praznično mašo daroval domači župnik Karel Bolčina, ob 18. uri bodo še večernice.

Praznovanje se bo nadaljevalo tudi v naslednjem tednu.

Slovenci po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...