Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Dvorana na Slovenski Pristavi je bila polna (foto: Tone Ovsenik)
Dvorana na Slovenski Pristavi je bila polna

Dogodki iz Clevelanda

| 20.11.2017, 14:24 Matjaž Merljak

Birma v župniji svetega Vida, molitve za pokojne člane društva, jesenski festival, martinovanje ... vse to je v minulih dneh povezovalo naše rojake v Clevelandu.

V ponedeljek, 13. novembra, je bil praznik prve ameriške svetnice, svete Frančiške Ksaver Cabrini. Frančiška Cabrini je bila rojena v Italiji in si od mladih nog želela v misijone, predvsem na Kitajsko. Njeni starši so umrli, ko je bila stara dvajset let in že takrat je želela stopiti v redovniško življenje, a je bila zavrnjena. Začela je dobrodelna dela s skupino mladih deklet. Leta 1877 je s skupino šestih deklet vstopila in se priključila misijonskim sestram Srca Jezusovega. Na pobudo papeža Leona XII. je odšla v ZDA delati med imigrante leta 1889. Prvo je delala med italijanskimi imigranti, čeprav ji nadškof v New Yorku ni bil naklonjen in jo nagovarjal naj se vrne nazaj v Italijo, je vztrajala in organizirala verouk, izobraževalne razrede in skrbela za mnoge sirote. Postavila je noviciat in samostan za njeno kongregacijo. Prepotovala je skoraj vsa ameriška večja mesta in pomagala imigrantskim skupinam. Leta 1909 je postala ameriška državljanka in umrla leta 1917 v Chicagu. V svojih 67-ih letih življenja je ustanovila 67 misijonskih ustanov za bolnike in uboge. Za svetnico je bila razglašena 7. julija leta 1946.

V župniji svetega Vida se pa danes deli zakrament svete birme 17im mladim in trem odraslim med vsefarno mašo ob desetih. Sveta birma zadnjikrat v tej župniji je bila leta 2013, ko je še birmal pokojni škof Edvard Pevec. To pot birma pomožni škof Roger Gries.

Društvo Najsvetejšega imena župnije se je zbralo ob posebni skupni maši, kot vsako leto ob obletnici in molilo za vse pokojne člane, posebno še za umrle v preteklem letu. Člani tudi vabijo vernike, da se jim pridružijo po maši ob molitvi rožnega venca za mir na svetu. Po maši so se zbrali v svetoviški vasici ob zajtrku in sestanku.

V župniji Marije Vnebovzete pa danes poteka Jesenski festival, ki ga župnija pripravi vsako leto ob tem času. Začelo se je s Polko mašo ob 12:00. Dvorana se je odprla po maši za hrano in pijačo ter prodajo peciva. Izvedli so tudi kitajsko žrebanje, otroške igre in lov na srečo za sto puranov in 30 šunk za prihajajoči praznik Zahvalnega dne 23. novembra. Kuhinja je pa tudi celo popoldne do glavnega žrebanja nudila češpljeve cmoke, klobase, golaž in druge dobrote. Ves dohodek tega festivala je namenjen za novi vhod v cerkev. Na pripravo na festival so članice Oltarnega društva imele prodajo krofov že včeraj.

Preteklo soboto smo pa veselo martinovali v dvorani Slovenskega narodnega doma, kjer so člani Belokranjskega kluba pripravil že tradicionalno martinovanje ob okroglih mizah in večerjo, kateri je sledila prosta zabava s plesom ob glasbi ansambla Veseli godci.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...