Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

59. Cecilijanka bo posvečena prof. Jericiju

Slovenci po svetu | 18.11.2017, 09:14 Matjaž Merljak

Letošnja revija pevskih zborov, ki jo organizira Zveza slovenske katoliške prosvete, bo danes in jutri potekala v Gorici, v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Revija poteka pod pokroviteljstvom goriške občine in ob podpori Javnega Sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije in Fundacije Cassa di Risparmio iz Gorice ter ob sodelovanju Sveta slovenskih organizacij.

Danes se bo srečanje začelo ob 20.30, jutri pa ob 17. uri. Posvečeno je skladatelju in zborovodji Stanku Jericiju ob 10. obletnici smrti.

Jutri bo ob reviji podelitev 2. Nagrade »Mirko Špacapan«, ki jo razpisujeta Društvo/Associazione Onlus Cure Palliative »Mirko Špacapan« Amore per sempre in Kulturni center Lojze Bratuž. Nagrado finansira osebno gospa Manuela Quaranta Špacapan, predsednica Ustanove Associazione Onlus Cure Palliative » Mirko Špacapan« Amore Per Sempre. Nagrada je dodeljena posameznikom, ustanovam in organizacijam iz goriškega prostora za umetniške dosežke na glasbenem področju.

Letošnja dobitnica nagrade je zborovodkinja Mateja Černic, ki je ena najplodovitejših mladih primorskih zborovodkinj, ki je z dekliško vokalno skupino Bodeča neža z Vrha sv. Mihaela prejela najvišja deželna, državna in mednarodna priznanja. Zbori in vokalne skupine se pod njenim vodstvom v zelo kratkem času povzpnejo med najboljše in najbolj zanimive, saj se vselej odloča za izvirne programe, sestavljene iz skladb različnih zgodovinskih obdobij in slogovnih zvrsti, od klasičnih do modernih.

V okviru letošnje 59. zborovske revije Ceciljanka bo potekalo zbiranje podpisov za evropsko državljansko pobudo MINORITIY SAFEPACK. Gre za zbiranje enega milijona podpisov evropskih državljanov, da se Evropsko Unijo spodbudi k aktivnejšemu zavzemanju za vprašanje zaščite narodnih in jezikovnih manjšin. Med pobudniki te državljanske pobude je tudi slovenski rojak iz Koroške dr. Valentin Inzko. Pobudo pa podpirajo tudi glavne manjšinsko organizacije Slovencev v Italiji. Zbiranje podpisov za državljansko pobudo MINORITY SAFEPACK poteka v vseh državah članicah Evropske Unije. V Italiji pa je potrebno do prihodnjega aprila zbrati 55.000 podpisov. Pomembno je, da se kot slovenska narodna skupnost v Italiji odločno zavzamemo, da skupno z drugimi narodnimi manjšinami v Evropi dosežemo primeren prostor v naši skupni evropski hiši. Gre za enkratno solidarnost med narodnimi in jezikovnimi skupnostmi v Evropi, da ne ostanemo sami. Udeležba na letošnji zborovski reviji Ceciljanka je torej tudi priložnost, da z lastnim podpisom podpremo skupna prizadevanja narodnih in jezikovnih manjšin v Evropi.

Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...