Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec (foto: Mohorjeva.at)
Mohorjev dom v Celovcu sedež Mohorjeve družbe Celovec

Narodne skupnosti - okno v svet

Slovenci po svetu | 07.11.2017, 10:57 Matjaž Merljak

V Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve v Celovcu bo nocoj prvi iz niza pogovornih večerov Narodne skupnosti - okno v svet, ki jih pripravlja Mohorjeva družba iz Celovca.

"Pogosto so narodne skupnosti zapostavljene, hkrati pa je manjšinec okno v sosednje dežele in k drugim manjšinam v Evropi," je v pogovoru za naš radio naglasil direktor Mohorjeve Celovec dr. Karl Hren.

Na nocojšnjem, prvem večeru, ob 18. uri bodo gostje člani nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji. Predsednica Veronika Haring bo predstavila 15. zbornik kulturnega društva Brücken/Mostovi iz Maribora ter vpogled v življenjske okoliščine nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji. Ob tem bodo govorili o vlogi narodnih skupnosti v Avstriji in Sloveniji. Prireditev bo dvojezična.

V petek, 17. novembra, ob 17. uri bo gost dr. Paul Videsott, direktor Narodnostnega instituta Južnih Tirolcev. Predstavil bo knjigo Handbuches der europäischen Volksgruppen ter vpogled v življenjske okoliščine narodne skupnosti Ladincev na Južnem Tirolskem. Sledila bo diskusija o aktualnem položaju koroških Slovencev v evropski primerjavi. Večer bo potekal v nemščini.

Tretji večer pa bo v ponedeljek, 4. decembra, ob 18. uri. Govorili bodo o pomenu zadružništva za koroške Slovence včeraj in danes ter predstavili načrtovani knjižni projekt o pionirju slovenskega zadružništva Janezu Evangelistu Kreku. Pripravlja jo strokovnjak za Kreka, dr. Walter Lukan z Dunaja. Pogovor o aktualnem stanju zadružništva na Koroškem bo vodil mag. Rudi Vouk, predsednik Društva za varovanje slovenskega zadružništva na Koroškem. Prireditev bo v slovenščini.

Vstop na vse tri večere je prost. Slovenski knjižni center Mohorjeve je na Vetrinjskem obmestju 26 (Viktringer Ring) v Celovcu.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.