Papež skupino beguncev Rohinga prosil odpuščanja

Svet | 01.12.2017, 16:33 Marjana Debevec

Papež Frančišek je danes ob sklepu medverskega srečanja v Bangladešu nagovoril skupino beguncev iz preganjane etnične skupine Rohingya iz Mjanmarja. V imenu nasilnežev jih je prosil odpuščanja.

»Vaša tragedija je zelo huda, ampak imate prostor v našem srcu«, je beguncem Rohingya dejal sveti oče in dodal: »V imenu vseh tistih, ki so vas preganjali, ki so vam povzročili zlo, vas prosim odpuščanja.«

Po koncu medverske molitve je namreč Frančišek prisluhnil zgodbam Rohingov, ki so na srečanje v glavni bangladeški mesto Daka pripotovali iz begunskega taborišča Balukali na jugu države.

Tudi ti bratje in sestre so po papeževih besedah podoba živega Boga. »Neka zgodba v vaši religiji pravi,da je Bog vzel vodo in vanjo vsul sol, dušo ljudi. Mi vsi imamo v sebi Božjo sol. Tudi ti bratje in sestre«, je dejal. »Vaše veliko srce pa prosim, da bo sposobno sprejeti odpuščanje«. Zagotovil jim je, da jim bo še naprej blizu, da bi bile njihove pravice končno priznane. »Božja navzočnost danes se imenuje tudi Rohingya«, je še zatrdil sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež