Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
papež med begunci (foto: Radio Vatikan)
papež med begunci

Kdor spodbuja strah do migrantov, seje nasilje

Cerkev po svetu | 24.11.2017, 12:33 Marta Jerebič

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za svetovni dan miru, ki ga vsako leto obhajamo 1. januarja. Tokrat nosi naslov »Migranti in begunci: moški in ženske v iskanju miru«. Sveti oče v njej poudarja, da na migracije ne smemo gledati kot na grožnjo, ampak so priložnost za gradnjo miru, saj bodo še naprej zaznamovale našo prihodnost. Predlaga pa štiri strategije: migrante je treba sprejemati, zaščititi, spodbujati in integrirati.

Na svetu je več kot 250 milijonov migrantov, od tega je 22 milijonov in pol beguncev, ki iščejo kraj, kjer bi živeli v miru. Mnogi so za to pripravljeni tvegati življenje na dolgih in nevarnih poteh in se soočati z ograjami in zidovi, ki jih poskušajo držati stran od cilja. Ne smemo jih potiskati nazaj na kraje, kjer jih čakajo preganjanja in nasilje, je zapisal papež in pozval k duhu usmiljenja, a hkrati oblasti poziva k preudarnosti in vzpostavitvi pogojev, da bodo te osebe vključene v skupnost, kjer bodo imele zagotovljene pravice in razvoj.

Kdor spodbuja strah do migrantov, morda zaradi političnih ciljev, namesto da bi gradil mir, seje nasilje, rasno diskriminacijo in ksenofobijo, kar je razlog za veliko zaskrbljenost vseh tistih, ki si prizadevajo za zaščito vsake človeške osebe, je zapisal papež.

Po njegovih besedah lahko mesta, ki so razdeljena zaradi prisotnosti migrantov, postanejo graditelji miru. Migranti s seboj nosijo pogum, sposobnosti, moči in hrepenenja ter zaklade svojih kultur. Tako obogatijo življenja narodov, ki jih sprejemajo. Papež daje tudi priznanje vsem, ki odpirajo vrata in srca migrantom in beguncem. Ob koncu poslanice za mir izraža upanje, da bo prihodnje leto v Združenih narodih privedlo do sprejetja dveh globalnih dogovorov: o varnih in urejenih migracijah ter o beguncih.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...