Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež gre na letalo (foto: Radio Vatikan)
Papež gre na letalo

Papež nocoj na azijsko turnejo

Svet | 26.11.2017, 07:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek nocoj odhaja na svoje 21. mednarodno potovanje, ki ga bo vodilo v obrobni azijski državi Mjanmar in Bangladeš. Ti dve državi sta sicer trenutno v središču mednarodne pozornosti zaradi več sto tisoč pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya, ki so iz Mjanmara zbežali v Bangladeš.

Mjanmarski kardinal Charles Maung Bo se je o tem prejšnjo soboto v Vatikanu pogovarjal s papežem, za ameriški spletni portal Crux pa je dejal, da bi bilo bolje, če Frančišek v nagovorih besede Rohinga sploh ne bi omenjal, če pa že, ji ne sme dajati političnega prizvoka v smislu, da je treba pripadnikom te manjšine dati državljanstvo. Kot prvi korak k miru je papežu priporočil, da se sreča z mjanmarskim vojaškim generalom. Vatikanski tiskovni predstavnik je na predstavitvi potovanja takšno srečanje potrdil. Do njega bo prišlo 30. novembra, poleg tega bo v Mjanmarju zelo pomembno še srečanje z budisti, v Bangladešu pa medversko srečanje, ki se ga bodo udeležili tudi predstavniki Rohingye. Poudarek bo namreč na miroljubnem sožitju med verstvi.

»Zanimivo pa je tudi to, da se bo papež ob sklepu obiska vsake od teh dveh držav srečal z mladimi. S tem nakazuje, da mladi v tamkajšnjih katoliških skupnostih, ki so sicer majhne, predstavljajo upanje,« je dejal tiskovni predstavnik Greg Burke. V muslimanskem Bangladešu je katoličanov približno 0,3% prebivalstva, v budističnem Mjanmaru pa jih je en odstotek. Obe državi se soočata z veliko revščino, papež jima bo prinesel sporočilo sprave, odpuščanja in miru. V obeh državah se bo vozil v zaprtem vozilu, vendar ne v blindiranem.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...