Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Odprta 23. razstava Umetniki za karitas

Slovenija | 18.11.2017, 12:44 Tone Gorjup

Uvod v Teden Karitas 2017 je bila včerajšnja slavnostna akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave Umetniki za karitas na dvorcu Zemono pri Vipavi. V središču tokratne kolonije in razstave odmeva beseda apostola Pavla „Ljubezen je ... “Organizatorji so ji dodali tri pikice, škof Jurij Bizak, ki je razstavo odprl, pa je za to besedo postavil klicaj „Ljubezen je!

Dvorano dvorca Zemono, ki letos gosti že 23. razstavo Umetniki za karitas, je sinoči napolnila pisana množica, ki ima rada umetnost in dobrodelnost. To je tudi bistvo projekta, nad katerim bdi Jožica Ličen s svojimi sodelavci. Kot je povedala, ima ta pobuda dva dela: „Prvo dejanje se dogodi na Sinjem vrhu, ko umetniki ustvarjajo, slikajo, prinašajo svoja dela, drugo dejanje pa je potovanje razstav iz kraja v kraj in prenašanje na eni strani lepote in umetnosti, na drugi karitativne dejavnosti in dobrote.“ Jožica Ličen je na akademiji še povedala, da so Umetniki za karitas nastali leta 1995 zaradi ljubezni do bližnjega in to je še vedno glavna vsebina kolonije, razstav in pomoči. V tokratnem dogajanju je sodelovalo 87 avtorjev s 134 likovnimi deli.

Likovna kritičarka Anamarija Stibilj – Šajn je na kratko predstavila umetnike, ki so letos ustvarjali na Sinjem vrhu in njihova dela. Zatem je zbrane nagovoril koprski škof Jurij Bizjak. Po anekdoti, ki jo je doživel še doma, je škof Bizjak poudaril: „Ljubezen je! Potem mi pride na misel Prešeren: Vse misli zvirajo 'z ljubezni ene / in kjer ponoči v spanju so zastale, / zbudé se, ko spet zarja noč prežene. Lepa! Potem mi pride na misel Salamon, seveda njegova Visoka pesem, toliko vrstic raznovrstnih … Tista, ki bi jo omenil, je: Močna kakor smrt je ljubezen, trda kakor podzemlje njena gorečnost; njeni žari so žari ognja, njeni plameni …“ Opozoril je na biblični in teološki pomen primerjave ljubezni in smrti, Razmišljanje pa je sklenil z besedami, da je na svetu več ljubezni kot zla. In v imenu te ljubezni, ki je ena od temeljnih kreposti, odprl razstavo. Večer je s petjem popestrila vokalna skuina Krila, tudi z omenjenimi vrsticami iz Visoke pesmi. Udeleženci so se zatem sprehodili med razstavljenimi deli in nekatere umetnine so že dobile svojega posvojitelja, škofijska Karitas pa nove dobrotnike.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...