Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Kapital Marjana Šarca

Slovenija | 13.11.2017, 15:41 Tanja Dominko

Predsedniške volitve so za nami. Po besedah zmagovalca aktualnega predsednika Boruta Pahorja je najbolj pomembno sporočilo rezultata to, da zmagujejo tiste sile in tista sporočila, ki povezujejo. Marjan Šarec je imel nekaj stališč, ki so dala jasno vedeti, da se z določenimi politiki ne bo ukvarjal, a politični analitik dr. Alem Maksuti iz Inštituta za politični menedžment meni, da v tako kratkem času kampanje več glasov ni bilo mogoče dobiti.

»Menim, da je ključen razlog za to, da je Borut Pahor zmagal na volitvah, ta, da je on neka preverjena hipoteka, ki s sabo nosi nekatere elemente, na podlagi katerih je mogoče sklepati, kako se bo vedel v naslednjem mandatu, na drugi strani imamo nekoga, za katerega nismo vedeli, kdo ga resnično podpira, čigav je, nenazadnje so volilni glasovi zanj prihajali z vseh strani. V tem primeru je del politične elite in del volivcev presodilo, da je Pahorjeva kandidatura nadaljevanje prvega mandata. Menim, da je prerazporeditev političnih sil vplivala na rezultat. V veliki meri so Šarčevi glasovi bili zaušnica Pahorju in mnogi so glasovali proti Pahorju, ne pa za Šarca.« Sicer meni, da če bi imeli resne namene zamenjati Pahorja na predsedniškem položaju, bi za protikandidata izbrali nekoga drugega, ne pa takega, ki »nima nobenega političnega pedigreja«.

O politični prihodnosti Pahorja in Šarca pa Maksuti pravi: »Pahor je zasedel praktično vse položaje v države, po tem mandatu verjetno ne bo šel v pokoj, je profesionalni politik, zato bo verjetno aktiven kot politik, v kakšni mednarodni organizaciji.« O kapitalu, ki si ga je pridobil Šarec, dr. Maksuti meni, da je bil pridobljen prehitro in da bo verjetno do parlamentarnih volitev že izpuhtel.

»Moč Marjana Šarca je v veliki meri odvisna od Boruta Pahorja. Ko so se te volitve iztekle in nima več tega nasprotnika, se ta zadeva postavi pod vprašaj. Ne verjamem,da bi lahko prodrl in naredil dober političen rezultat. Do parlamentarnih volitev je še veliko časa, do spomladi bo ta kapital v veliki meri izpuhtel. Kakšna bo njegova realna moč, bodo pokazale državnozborske volitve prihodnje leto

 

 

Slovenija, Politika
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...