Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Rojstvo novih domovin (foto: Rafaelova družba)
Rojstvo novih domovin

Rojstvo novih domovin

| 11.10.2017, 10:49 Matjaž Merljak

Pri Rafaelovi družbi so skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico pripravili knjigo in razstavo, ki prikazujeta bogato ustvarjalnost naših rojakov preden so odšli v svet, torej slovenskih beguncev v Italiji in Avstriji po letu 1945. Gre za dopolnitev projekta Cvetoči klas pelina, ki se je osredotočal zgolj na begunska taborišča v Avstriji.

Predstavitev knjige Rojstvo novih domovin je bila v sredo, 4. oktobra, v Galeriji Družina v Ljubljani. Knjiga vključuje osebne zgodbe slovenskih beguncev po letu 1945 iz avstrijskih in italijanskih taborišč. Nastala je z združenimi močmi iz obsežnega fotografskega gradiva Rafaelove družbe in bogatega tiskovnega gradiva iz arhiva Narodne in univerzitetne knjižnice NUK v sodelovanju z dr. Heleno Jaklitsch ter Heleno Janežič (NUK).

Razstava je v NUK-u na ogled od četrtka, 5. oktobra. Odprl jo je minister za kulturo Anton Peršak, spregovoril je akademik prof. dr. Kajetan Gantar, s petjem pa je dogodek olepšal basbaritonist Marko Fink - oba sta še posebna vez s povojnimi begunci in rojaki po svetu. Razstavo si je mogoče ogledati v Plečnikovem hodniku NUK-a do 26. novembra 2017 od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00, v soboto med 9.00 in 14.00.

Pripravili so tudi vodene oglede razstave in spremljevalne dogodke. Tako bo v četrtek, 12. oktobra, naprej ob 17. uri voden ogled, ob 18. uri pa večer slovenske ljudske glasbe v izvedbi skupine Volk Folk ter branju izseljenske poezije.

V četrtek, 9. novembra, bo ob 18. uri o življenju in delu slovenskih beguncev po letu 1945 predavala dr. Helena Jaklitsch, ki je raziskovala in spremljala tudi njihovo nadaljnje življenje, gojenje in ljubezen do slovenstva.

Na zadnjem dogodku, v četrtek, 23. novembra, pa bosta ob 18. uri zakonca Majda in Alojz Starman, nekdanja taboriščnika, pričala o lastni begunski izkušnji, ki ju je življenjsko povezala, saj sta si nato v Špitalu ob Dravi v neposredni bližini nekdanjega taborišča ustvarila skupen dom. Pred kratkim sta o spominih in izkušnjah izdala knjigo Zwei Herzen schlagen in meiner Brust (v prevodu V mojih prsih bije dvoje src).

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.