Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Brez ljubezni tako življenje kot vera ostajata nerodovitna

Svet | 29.10.2017, 13:59

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je opoldne zbrala pisana množica ljudi z vseh koncev sveta. Pozdrava papeža Frančiška so bili posebej veseli romarji iz Konga ter tudi z Irske, iz Avstrije, Nemčije in številnih krajev Italije. Sveti oče je po nagovoru, molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu vse seznanil tudi z včerajšnjo beatifikacijo v Braziliji, kjer je bil med blažene prištet italijanski misijonar Giuseppe Schiavo, ki se je tam z gorečnostjo posvečal predvsem vzgoji redovnikov in redovnic. S svojim zgledom je številne vodil po poti evangeljskega življenja.

Papež Frančišek je tudi tokrat navdih za opoldanski nagovor črpal iz evangeljskega odlomka današnje nedelje (Mt 22,34-40). V njem skušajo farizeji z zahrbtnim vprašanjem, katera med več kot šeststo zapovedmi je največja, Jezusa spraviti v zadrego. Judje so namreč najpomembnejše mesto pripisovali desetim zapovedim, ki jih je Mojzes prejel neposredno od Boga in so temelj zaveze z Bogom. Jezus jim s svojim odgovorom želi dopovedati, da brez ljubezni do Boga in do bližnjega tej zavezi z Bogom nismo zvesti. Četudi naredimo veliko dobrih stvari, a tega ne delamo z ljubeznijo, nič ne služi, je dodal sveti oče. Spomnil je na mesto v drugi Mojzesovi knjigi (prim. 2Mz 22,20-21), kjer je rečeno, da ni mogoče biti v zavezi z Gospodom in grdo ravnati s tistimi, ki uživajo Njegovo zaščito. To so vdova, sirota in tujec, torej osebe, ki so najbolj same in nezaščitene. "S tem odgovorom jim Jezus želi pomagati urediti njihovo vernost, znova razlikovati to, kar zares šteje, od tistega, kar je manj pomembno. Pravi: Na teh dveh zapovedih stoji vsa postava in preroki (Mt 22,40). In Jezus osebno je v življenju ravno tako ravnal: oznanjal in udejanjal je dejansko to, kar je bistveno, in to je ljubezen. Ljubezen daje zanos in rodovitnost življenju in poti vere: brez ljubezni tako življenje kot vera ostajata nerodovitni," je poudaril sveti oče.

Po papeževem prepričanju je to, kar Jezus predlaga čudovit ideal, ki najbolj ustreza pristni želji našega srca. Dejansko smo bili ustvarjeni za to, da bi ljubili in da bi bili ljubljeni. Bog, ki je Ljubezen, nas je ustvaril, da bi bili deležni njegovega življenja, da bi nas ljubil in da bi ga mi ljubili in prav tako bi z njim tudi vse druge ljudi. To so Božje "sanje" o človeku. Sveti oče je še dodal, da za uresničitev tega potrebujemo Božjo milost. Potrebno je, da vase sprejmemo zmožnost ljubiti, ki izvira iz Boga samega. In Jezus se nam v evharistiji daje prav za to. V evharistiji namreč prejemamo njegovo Telo in njegovo Kri, to je Jezusa v najvišjem izrazu njegove ljubezni, ko je on samega sebe daroval Očetu za naše odrešenje. "Sveta Devica Marija naj nam pomaga tako živeti največjo zapoved," je sklenil sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.