Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Nigeriji čudež sonca kot v Fatimi?

Svet | 24.10.2017, 08:43 Marjana Debevec

Nigerijo še vedno pretresa nasilje, ki ga izvajajo skrajne skupine, predvsem Boko Haram. Spomnimo na nedavno ugrabljenega duhovnika Maurizia Palluja, pa tudi na pred nekaj leti ugrabljena dekleta. Zadnje poročilo iz te nemirne države prihaja iz prejšnje nedelje, ko so se razstrelile tri samomorilske napadalke. Pri tem je bilo ubitih najmanj 13 ljudi, 16 pa ranjenih. Kristjani medtem ostajajo trdni v veri. Posebno milost so doživeli, ko so 13. oktobra škofje narod znova posvetili Mariji, poroča spletni portal Vatican insider.

Nigerija se nikakor ne more izviti iz primeža nasilja. S strani Boko Harama je bilo od leta 2009 ubitih že vsaj 20.000 ljudi, 2,6 milijona pa jih je bilo prisiljenih v beg. Ceste v na severovzhodu države so na papirju sicer odprte za promet, a dejansko vozila tam zaradi velike nevarnosti napadov potrebujejo vojaško spremstvo.

Vendar pa tamkajšnji verniki še vedno zaupajo v Božje in Marijino varstvo. Zato so ob obletnici sklepa fatimskih prikazovanj, 13. oktobra, med slovesnostjo, na kateri se je zbralo 53 škofov, tisoč duhovnikov, dva tisoč redovnikov in več kot 55 tisoč vernikov, narod znova posvetili Mariji. Ob tem naj bi doživeli, kar je objavila tudi uradna spletna stran nigerijske škofovske konference, podoben čudež sonca kot se je zgodil natanko pred sto leti v Fatimi. Takrat je namreč množica 70 tisoč ljudi po močnem nalivu s prostim očesom lahko opazovala sonce, ki se jim je približevalo, poplesavalo po nebu in spreminjalo barve.

Zdaj naj bi nekaj podobnega doživelo približno 55 tisoč zbranih vernikov v Benin Cityju. Škofje ob tem pišejo, da se je Nigerija zaradi nasilja, napetosti, korupcije in neenakosti pred zakonom znašla v splošnem ozračju obupa in nezadovoljstva.

Po slovesnosti, med katero so narod posvetili nebeški Materiji Mariji, se je ulil močan dež. Zatem pa so vsi zbrani zagledali sonce, ki je spreminjalo barve in poplesavalo po nebu. Ta nenavaden pojav je po besedah tiskovnega predstavnika škofovske konference razveselil srca vseh zbranih. Dodaja še, da Nigerija od sedaj naprej ne bo več ista kot je bila do sedaj.

Svet, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...