Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
COMECE (foto: CTV)
COMECE

Evropski škofje in politiki v Vatikanu o prihodnosti stare celine

Cerkev po svetu | 27.10.2017, 06:37 Marta Jerebič

V Vatikanu se danes začenja tridnevna konferenca o prihodnosti Evrope (Rethinking Europe), ki jo pripravlja Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE). Udeležence, med katerimi bodo verski in politični voditelji, bo jutri nagovoril papež, v nedeljo se bodo zbrali pri maši v baziliki sv. Petra. Dogodek časovno sovpada s 60-letnico podpisa Rimske pogodbe, ki je leta 1957 sprožila proces evropskega združevanja.

Slovensko delegacijo bo vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, v njej pa bodo tudi p. Ivan Herceg, Andreja Červek, dr. Igor Bahovec in Aleš Primc. Veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj bo vodil eno od delavnic.

Tajnik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije, dominikanec p. Olivier Poquillon, je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da se politiki in škofje sicer morda srečujejo na ulici ali v trgovini, zelo redko pa vzpostavijo dialog o pomembnih vprašanjih. »Vendar mi nočemo biti zaprti v zakristiji, ampak poskušamo priti v središče javne politike in v središče te politike postaviti človeka,« je dejal p. Poquillon in dodal, da konferenco vidijo kot dialog med Cerkvijo oziroma škofi in politiki.

Od srečanja s papežem pričakujejo, da jih bo izzval glede skupnih dolžnosti in odgovornosti na področju okoljevarstva, ekonomije in drugih področij. »Cerkev ni najboljša izvedenka za, recimo, ekonomijo in politikom ne bo naročala, kaj morajo storiti, lahko pa izpostavi dejavnike, ki služijo človeštvu."

Komisija škofovskih konferenc Evropske unije je na srečanje povabila politike, med katerimi so prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox in njegov trenutni predsednik Antonio Tajani. Cilj konference ni korist Cerkve ali politikov, pač pa, da bi skupaj dosegli rešitve za izzive, s katerimi se soočamo danes, je še dejal p. Poquillon.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.