Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Izšlo je oktobrsko Ognjišče

Cerkev na Slovenskem | 30.09.2017, 17:57 Matjaž Merljak

Oktober je mesec rožnega venca. Molitvi sta posvečeni dve pismi v novi številki Ognjišča. V njej je reportaža s Stične mladih 2017. Prebrali boste lahko, kaj o veri pravi Goran Dragić, v prilogi pa o Janezu Evangelistu Kreku, ki je umrl pred sto leti. O letošnjih obletnicah je v intervjuju več povedal zgodovinar dr. Renato Podbersič. Odgovorni urednik Božo Rustja nas je povabil tudi v knjigarne Ognjišča, tista v Kopru se bo ta mesec razširila in preselila.

Iz urednikove beležnice

»Leto 1917 je zelo pomembno v slovenski narodni zgodovini,« pravi tokratni gost meseca. Spominjamo se nekaterih obletnic, pomembnih za narodovo zgodovino. To se odraža tudi v oktobrskem Ognjišču. Leta 1917 je umrl Janez Evangelist Krek, duhovnik in velik narodni voditelj. Posvečamo mu prilogo. Istega leta so konec oktobra prenehali boji na soški fronti. O tem dogajanju in o prvi svetovni vojni ter o našem sedanjem slovenskem trenutku smo se pogovarjali z zgodovinarjem dr. Renatom Podbersičem.

Vsako leto septembra je v Stični vseslovensko romanje mladih. Običajno prav na tisti dan oddajamo v tisk Ognjišče. Letos pa ne. Mimogrede: Ognjišče izide zadnjo nedeljo v mesecu za prihodnji mesec, razen ko nedelja pade na prvi dan naslednjega meseca. Tak primer je ta mesec. Zato smo temu srečanju, na katerem je bila navzoča tudi ekipa revije Ognjišče, lahko posvetili več pozornosti v mladinski prilogi.

V rubriki šport bo spregovoril tudi Goran Dragić, kapetan slovenske košarkarske reprezentance, ki je osvojila zlato medaljo na evropskem prvenstvu v košarki. Na str. 96 si preberite besede najboljšega igralca prvenstva, ki s ponosom nosi križ.

Oktober je mesec molitve rožnega venca. Molitvi sta posvečeni dve pismi, eno prav molitvi rožnega venca. Že tam lahko preberete, da imamo na voljo dvojni CD Rožni venec (cena samo 12,52€). Prav tako je še na voljo drobna knjižica Rožni venec s podobami (cena samo 2,90€). Njena preprosta vsebina se je že doslej zelo priljubila bralcem.

Ognjišče oktober 2017 naslovnica
Ognjišče oktober 2017 naslovnica © Založba Ognjišče
Zaradi molitve rožnega venca je oktober na neki način tudi Marijin mesec. Na razpolago imamo nekaj podobic z marijanskimi motivi in z molitvami: dve fatimski podobici z molitvami (letos je stoletnica prikazovanj), podobico svetogorske Matere Božje (letos je tristoletnica kronanja milostne podobe) in podobico brezjanske Marije (110-letnica kronanja). Prav tako imamo na voljo lepo reprodukcijo svetogorske Kraljice večjega formata (velik: 30x40 cm; mali 20x25 cm). Ta podoba bo lahko lep spomin na tristoletnico kronanja svetogorske podobe.

Omenjene podobice in podobe ter številne druge artikle si lahko ogledate v naših knjigarnah v Kopru, Ljubljani, Kranju, Mariboru in na Ptuju. Laže se odločimo za nakup, ko si izdelek lahko ogledamo. Zato vabljeni v naše knjigarne. Nekateri bralci, ki preživite del počitnic ali obiščete slovensko obalo, se oglasite tudi v naši knjigarni v Kopru. Zelo ste dobrodošli. Oktobra bomo našo prodajalno preselili kakšnih sto metrov naprej. Z lahkoto jo boste našli in si ogledali našo ponudbo. A o tem kaj več v prihodnji številki.

Septembra začnejo šolsko leto osnovnošolci in dijaki, oktobra pa študentje. Mladi iščejo smernice za življenje, čeprav tega velikokrat ne pokažejo navzven. Nekaj nevsiljivih smernic bodo našli v posebni reviji z naslovom Rad te/se imam. Teme, obdelane v reviji so primerne tudi za pogovor v mladinskih ali študentskih skupinah.

»Iz daljne dežele« prihaja z ladjo Noetova barka, knjiga za otroke. Njena izvirnost je v tem, da je knjigi velikega formata s celostranskimi barvnimi ilustracijami dodanih še 28 živali iz kartona. Več o knjigi na str. 78. Sploh se z oktobrom začne intenzivno delovanje na našem uredništvu. Pripraviti moramo nov katalog, pa Miklavževo ponudbo ter načrtovati prihodnji letnik Ognjišča. O vseh novostih, ki jih pripravljamo za Miklavža in za božično-novoletno obdarovanje, vas bomo obveščali v prihodnjih številkah, že sedaj vas vabimo, da računate na našo ponudbo, ko načrtujete svoja obdarovanja.  

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...