Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska pristava pri Clevelandu

September v Clevelandu

| 02.10.2017, 11:03 Matjaž Merljak

Vinska trgatev, gostujoči ansambel iz Slovenije, večerja tabornikov, Oktoberfest, romanje k Žalostni Materi Božji, odprtje novih prostorov Generalnega konzulata - je nekaj dogodkov iz pestrega utripa med našimi rojaki v Clevelandu.

Že kar nekaj časa je preteklo, odkar sem se zadnjič oglašal iz Clevelanda. Življenje pač teče svojo pot naprej in se ne ozira na nas, kaj delamo in kje smo. Sam sem imel kratek oddih od dnevnega direndaja, saj sem preživel nekaj tednov med sorodniki doma v Sloveniji in mi je bila čast, da sem se udeležil in bil prisoten pri poroki moje nečakinje v Predosljah. Srečen naj bo mladi par na njuni življenjski poti in naj ju spremlja Božja previdnost in čuje Dobri pastir.

Življenje med clevelandskimi Slovenci je šlo nemoteno naprej. Slovenska pristava, kakor tudi SNPJ Farma, je videla več različnih druženj v tem času. V soboto, 2. septembra, je bilo izjemno veselo na Slovenski pristavi, saj je gostila ansambel iz Slovenije. Za to veselico ob prazniku delavskega dne je gostoval ansambel Novi spomini in zabaval, kot so mi povedali, goste do pozne ure.

Že naslednjo nedeljo, 10. septembra, je spet se veselilo na Pristavi, ko so pripravili Vinsko trgatev. Da je bil ta dan malce drugačen od vsakoletnih trgatev, so organizatorji povabili lokalne vinogradnike. Oni so postregli z svojimi najboljšimi izdelki.

Zadnjo soboto v mesecu so pa taborniki, ki imajo svoje hišice v senci visokih dreves Pristave, pripravili zabavo in večerjo s školjkami in govejimi izrezki. V te hišice se zahajajo lastniki z družinami v poletnih mesecih in preživijo več dni ali tedne v zavetju sence in dobre, prijateljske družbe. Zabava to pot je tudi lepo uspela, saj sta za ples poskrbela kar dva ansambla sodobne glasbe.

Na generalnem konzulatu v Clevelandu
Na generalnem konzulatu v Clevelandu © Tone Ovsenik

Sinoči je pa na Pristavi odmeval zopet zabavni večer, ko so pripravili takozvani Oktoberfest. Nudili so večerjo in plesno zabavo z dvema ansamblom plesne glasbe in povrhu je še gostovala tipična nemška godba na pihala.

Na verskem področju se je tudi dogajalo med časom, ko sem bil odsoten. Zadnjo nedeljo v avgustu so slovenski rojaki iz Clevelanda poromali k Žalostni Materi Božji v mesto Bellevue, Ohio. Te pobožnosti se je letos udeležil in vodil častiti gospod Peter Rožič. To romanje je postalo tradicionalno, saj ga vodijo že dolgo, dolgo vrsto let.

Rojaki iz naših vrst so se tudi udeležili Baragovih dni, ki so letos potekali v zvezni državi Michigan v prvih septembrskih dneh, prav v krajih, kjer deloval ta svetniški kandidat.

Sestal se je tudi pastoralni svet župnije Marije Vnebovzete in razpravljal o problemih, s katerimi se župnija sooča. Poročali so tudi o uspehu poletnega piknika, da bodo gradili vrta na parkirišče. Župnija je dobila tudi škofovo dovoljenje, da lahko začne z popravo orgel in graditev cerkvenega vhoda. Pogovor je tudi potekel, kako pospešiti duhovno življenje, ki je v zadnjih časih kar mlačno, ne samo v tej župniji, pač tudi na sploh v cerkvenem, duhovnem življenju. Razgovor je bil tudi, kako kot župnija in vse ostale, lahko pospešijo sodelovanje v liturgičnem, duhovnem in skupnem življenju župnij, posebno pri mlajši generaciji. To naj bi bila dilema, s katero se srečuje dandanes cerkveni svet.

Župnik svetega Vida, Jože Božnar je bil 6. septembra imenovan za Presbyteral Convener za clevelandske vzhodne okraje. Imenoval ga je novi clevelandski škof Nelson Perez. V preteklosti so okraje imenovali »dekanije« in njihove vodje »dekane«. Ta duhovniški svet služi kot svetovalec škofu, tako kot pastoralni svet deluje z župnikom.

Miro Cerar v Clevelandu
Miro Cerar v Clevelandu © Tone Ovsenik
Pretekli petek je pa clevelandske Slovence obiskal predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar. Tu smo imeli tudi prvič priliko spoznati novega slovenskega ambasadorja za ZDA, Stanislava Vidoviča. Premier je prvo slavnostno prerezal trak in s tem odprl nove prostore Generalnega konzulata v Clevelandu, ki ga vodi konzul Andrej Rode. Tu se je premier srečal z povabljenimi gosti in nato je sledil splošni sprejem v dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji.

Stanislav Vidovič in Miro Cerar
Stanislav Vidovič in Miro Cerar © Tone Ovsenik

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...