Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Slofest 2017 (foto: www.zskd.eu)
Slofest 2017

V Trstu bo znova Slofest

Slovenci po svetu | 08.09.2017, 15:42 Matjaž Merljak

V središču Trsta, na Borznem trgu, bo od petka, 15. do nedelje, 17. septembra 2017, potekala tretja izvedba festivala Slofest. Prvi je bil leta 2013, drugi pa 2015. Gre za festival Slovencev v Italiji, ki ga prireja Zveza slovenskih kulturnih društev v soorganizaciji Občine Trst, Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

Kot so zapisali organizatorji, bo to v ospredju slovenska kulturna ustvarjalnost. Predstavili se bodo zbori, godbe, pripravili so vodene oglede mesta in animacijo za otroke.

Dogodek se je rodil iz želje, da bi se Slovenci v Italiji spravili iz svojih običajnih okolij in se tako odprli celotnemu mestu. Iz te želje se je rodil program dogodkov namenjen vsem okusom vseh skupnosti, ki oblikujejo tržaško okolje. Glavni cilj organizatorjev je namreč spodbuditi pri prebivalcih tržaškega okolja oblikovanje zavesti pripadnosti okolju in z dialogom zmanjšati razdeljenost na večinsko in manjšinsko skupnost.

Festival se letos širi tudi v Gorico in Čedad. 9. septembra bo središče Gorice prizorišče razpršenega kulturnega dogodka na odkrivanje slovenske Gorice.

Slofest se bo zaključil v soboto, 23. septembra, v Čedadu s sprehodom po slovenskem Čedadu, z ogledom zelo uspešne pregledne razstave tržaškega fotografa Maria Magajne in s koncertom.

Celotni program je dosegljiv na spletni strani Zveze slovenskih kulturnih društev.

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...