Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Papež je daroval mašo na bolonjskem stadionu (foto: Radio Vatikan)
Papež je daroval mašo na bolonjskem stadionu

»Krščanskega življenja ni mogoče načrtovati za mizo«

Cerkev po svetu | 02.10.2017, 13:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je včeraj mudil v Ceseni in Bologni. Čeprav so se obveznosti vrstile ena za drugo – imel je kar 9 različnih srečanj, je bila to neke vrste popolna nedelja zanj, saj jo je med drugim preživel z revnimi, begunci in bolnimi. Obisk je sklenil s sveto mašo na bolonjskem stadionu, kjer je poudaril, da ne obstaja krščansko življenje, zamišljeno za mizo.

Maše, ki je sklenila 10-urni obisk, se je udeležilo približno 40 tisoč ljudi. Papež je pridigo navezal na evangelij o dveh sinovih, ki na očetovo prošnjo, naj gresta v njegov vinograd, odgovorita: prvi 'ne', vendar potem gre; drugi 'da', a pa potem ne gre. Papež je ob tem dejal, da nismo vedno pripravljeni reči 'da' z besedami in dejanji, ker smo grešniki. Vendar pa lahko izberemo, če želimo biti grešniki na poti, ki se takrat, ko padejo, kesajo in znova vstanejo, kakor prvi sin; ali pa sedeči grešniki, ki so pripravljeni sami sebe opravičevati vedno in samo z besedami glede na to, kar jim koristi. Ob tem je papež poudaril:

»Krščanskega življenja ne moremo načrtovati za mizo, znanstveno zasnovati, kjer zadošča izpolniti nekaj načel, da bi si pomirili vest: krščansko življenje je pot, ponižna pot vesti, ki ni nikoli toga in je vedno v odnosu z Bogom; ki se zna kesati in se Mu izročati v svojih slabostih, ne da bi si kadarkoli domišljala, da sama sebi zadošča. Na ta način se premaguje tisto starodavno zlo, katerega je Jezus razkrival v priliki: hinavščina, dvojno življenje, klerikalizem, ki je povezan z legalizmom, z oddaljenostjo od ljudi.«

Gospod išče čiste v srcu, ne čistih "na zunaj", je poudaril papež in dodal, da se ne smemo nikoli odpovedati srečanju, dialogu, iskanju novih poti.

Na srečanju s posvečenimi v stolnici pa je papež poudaril, da se posvečeno življenje skvari zaradi pomanjkanja revščine. Zato jih je povabil, naj si kot posamezniki in kot ustanove izprašajo vest glede uboštva. »Posvečeno življenje je zaušnica duhovni posvetnosti. Nadaljujte svoje poslanstvo,« jih je še spodbudil papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.