Svet kardinalov (foto: Radio Vatikan)
Svet kardinalov

Reforma rimske kurije: Delo Sveta kardinalov skoraj končano

Svet | 11.09.2017, 14:33 Marta Jerebič

Papež Frančišek, ki se je danes vrnil iz Kolumbije, si očitno ne bo vzel nobenega premora. V Vatikanu namreč do srede zaseda Svet devetih kardinalov, običajno pa se je teh srečanj udeleževal tudi sveti oče. Tajnik tega sveta, msgr. Marcello Semeraro, je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da je njihovo delo za reformo rimske kurije skoraj končano.

Škof Semeraro je delo kardinalov opisal s tremi besedami: poslušanje, premišljevanje in preverjanje. Člane Sveta je opisal kot občutljive antene, ki so sposobne zajeti zahteve in potrebe krajevnih Cerkva. To posvetovalno telo na ta način izraža škofovsko zbornost. Ne pomaga samo papežu, ampak služi tudi krajevnim Cerkvam. »Papež je običajno prisoten na zasedanjih in predvsem posluša,« je dejal msgr. Semeraro in dodal, da ko prevzame besedo, spomni na svoje osebne izkušnje iz časa, ko je bil nadškof v Buenos Airesu.

O tem, na kakšni točki je reforma, pa je dejal: »Kar zadeva reformo rimske kurije, smo že na več kot treh četrtinah poti, gremo proti koncu. Končujemo predlog, ki ga bomo posredovali papežu.«

Nekaj odločitev v zvezi z združevanjem papeških svetov in združevanjem vatikanskih medijev je že bilo narejenih. »Mislim, da bomo čez kakšen mesec že bolj ali manj dokončali to revizijo. Papež bo nato dobil predloge, ki zadevajo vse dikasterije, od njega bo potem odvisno, kako in kdaj jih bo uresničil.« Doslej je Frančišek predloge raje uveljavljal postopno, je še pojasnil tajnik sveta devetih kardinalov, škof Marcello Semeraro.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež