Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež daroval mašo v Cartageni (foto: Radio Vatikan)
Papež daroval mašo v Cartageni

Papež v Cartageni: Za spravo niso dovolj dogovori med politiki, potrebno je spravno srečanje

Svet | 11.09.2017, 11:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek je končal petdnevni obisk Kolumbije. Zadnji včerajšnji dogodek je bila sveta maša v Cartageni, pri kateri je Kolumbijce pozval, naj naredijo prvi korak k miru. Pri opoldanski molitvi je molil tudi za mirno rešitev krize v sosednji Venezueli.

Papež Frančišek je v Cartageni znova spregovoril o mirovnem procesu v Kolumbiji in dejal, da za spravo niso dovolj dogovori med političnimi skupinami, ampak je potrebno spravno srečanje. »Noben skupinski proces nas ne razreši izziva srečanja, pojasnjevanja in odpuščanja,« je dejal papež in poudaril, da sprava torej ne pomeni utišati to, kar se je zgodilo, prav tako ne skrivati resnice ali odgovornosti.

Glavni avtorji tega zgodovinskega mirovnega procesa so po papeževih besedah ljudje in njihova kultura, ne pa ena skupina ali elita. Ta Frančiškova pripomba je pomembna z vidika, da Kolumbijo vodi elita, ki jo sestavlja približno 300 družin, ki so si med seboj v sorodu. »Od nas kristjanov se zahteva, da začnemo »od spodaj« ustvarjati kulturno spremembo: na kulturo smrti, nasilja odgovorimo s kulturo življenja, srečanja,« je dejal papež in tudi v Cartageni ostro obsodil trgovino z mamili: »Ostro obsojam to globoko rano, ki je pokončala številna življenja ter jo ohranjajo in podpirajo brezvestni ljudje. Pozivam h končanju trgovine z mamili, ki samo vsepovsod seje smrt ter uničuje upanje in številne družine.«

Pri opoldanskem nagovoru je pozornost usmeril v sosednjo Venezuelo. »Pozivam k zavračanju vsake oblike nasilja v političnem življenju in iskanju rešitve za velike krize, ki se je dotaknila vseh, še posebej najrevnejših in najbolj prikrajšanih v družbi,« je dejal papež.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...