Svetovalnica: Čas za vlaganje in konzerviranje
| 28.08.2017, 10:23 Rok Mihevc
Vrtovi so polni pridelkov in smo v času, ko je tudi v kuhinji veliko dela. Z vlaganjem, kuhanjem marmelad in podobnim konzerviranjem hrane. To se je poznalo tudi v naši Svetovalnici, saj je bilo veliko vprašanj povezanih s tem. Tako kot vedno, je svetovala sestra Nikolina.
Vlaganje pečenih paprik
Paprike najprej opečemo v pečici, v pekač jih naložimo, prej jih operemo in obrišemo, da niso mokre. Damo jih v ogreto pečico na 190 stopinj Celzija. Po približno 15-ih minutah, ko se zapečejo, jih obrnemo in nato pečemo še drugo stran. Pečene paprike pustimo, da se ohladijo, nato jih olupimo, odstranimo pecelj in očistimo še peščišče.
Ko imamo pripravljene paprike, pripravimo kis za vlaganje v razmerju 1:2. Torej na pol litra kisa, vsaj dober liter vode. Paprike vložimo v kozarce, nato dodamo ohlajen kis, ki se naj prelije po celem kozarcu, da pronica do dna si pomagamo z vilico.
Ostalim nasvetom prisluhnite v posnetku oddaje: recept za pripravo svinjske ribice (1:15), sok iz jabolk in korenja (6:40), vlaganje pečenih paprik (9:30), marmelada iz breskev (14:50), jedi iz ajdove kaše (21:00), slivova marmelada (24:15), vlaganje paradižnika (27:15).