Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica: Čas za vlaganje in konzerviranje

| 28.08.2017, 10:23 Rok Mihevc

Vrtovi so polni pridelkov in smo v času, ko je tudi v kuhinji veliko dela. Z vlaganjem, kuhanjem marmelad in podobnim konzerviranjem hrane. To se je poznalo tudi v naši Svetovalnici, saj je bilo veliko vprašanj povezanih s tem. Tako kot vedno, je svetovala sestra Nikolina.

Vlaganje pečenih paprik

Paprike najprej opečemo v pečici, v pekač jih naložimo, prej jih operemo in obrišemo, da niso mokre. Damo jih v ogreto pečico na 190 stopinj Celzija. Po približno 15-ih minutah, ko se zapečejo, jih obrnemo in nato pečemo še drugo stran. Pečene paprike pustimo, da se ohladijo, nato jih olupimo, odstranimo pecelj in očistimo še peščišče.

Ko imamo pripravljene paprike, pripravimo kis za vlaganje v razmerju 1:2. Torej na pol litra kisa, vsaj dober liter vode. Paprike vložimo v kozarce, nato dodamo ohlajen kis, ki se naj prelije po celem kozarcu, da pronica do dna si pomagamo z vilico.

Ostalim nasvetom prisluhnite v posnetku oddaje: recept za pripravo svinjske ribice (1:15), sok iz jabolk in korenja (6:40), vlaganje pečenih paprik (9:30), marmelada iz breskev (14:50), jedi iz ajdove kaše (21:00), slivova marmelada (24:15), vlaganje paradižnika (27:15).

Ivanka Kržišnik dobro uro po smrti, z blaženim nasmeškom... (photo: Tomaž Sokol) Ivanka Kržišnik dobro uro po smrti, z blaženim nasmeškom... (photo: Tomaž Sokol)

Dostojanstveno slovo

Ob izteku lanskega leta, v tistih prazničnih dneh, ko si vzamemo čas za veselje, druženje in ustvarjanje načrtov, se je po dolgotrajni bolezni poslovila najina dobra prijateljica Ivanka.

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek: In tako sem prišel na svet ...

V več kot 80 državah sveta je danes izšla avtobiografija papeža Frančiška z naslovom Upanje. V slovenščini jo bomo dobili septembra. Izšla bo pri založbi Beletrina v prevodu novinarja in ...

Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay) Kdaj bomo začeli ceniti naravno pridelano hrano? (photo: Melanie / Pixabay)

Ko aktivisti vladajo ...

Vladi se mudi. Novo leto je jasen opomin, da se čas mandata neizprosno izteka in zato ne čudi, da se v proceduro sprejemanja v teh dneh seli morje predlogov zakonov, pravilnikov in uredb. Tako je ...

Blaž Lesnik (photo: Jaka Korenjak) Blaž Lesnik (photo: Jaka Korenjak)

Videopodkast Globine

V osmo sezono oddaje Globine, ki jo boste odslej lahko spremljali tudi v obliki video podkasta, stopamo tudi z novim ciklom. V svetem letu 2025 želimo odpreti komunikacijo med teisti in ateisti, ...