Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko
Manca pri Krnskem jezeru (foto: mojajezera)
Manca pri Krnskem jezeru

S kolesom do jezer po vsej Sloveniji

25.08.2017, 22:05 Blaž Lesnik

V letošnjem poletju je pozornost uporabnikov družbenih omrežij in kmalu zatem širših medijev pritegnila Manca Korelc, ki si je zadala za cilj obisk vseh slovenskih jezer. S kolesom ali peš. Da bo to dolgotrajna naloga, se zaveda, a pravi, da bo prišla do konca.

Gostja Doživetij narave (11.8.) je najprej ugotovila, da uraden in popoln seznam slovenskih jezer ne obstaja. Odločila se je, da ga bo naredila sama in obiskala vse vodne površine od naravnih do umetnih jezer, mlak, bajerjev, ribnikov. Ko je prikolesarila na snemanje pogovora, je bila navdušena nad odkritjem bajerčka pred Zavodom sv. Stanislava - kmalu se je znašel na seznamu. Projekt Moja jezera (terminološko bi bilo bolj pravilno reči kar mokrišča) je kombinacija vseh njenih strasti: kolesarjenja, jezer, izletov in objavljanja na digitalnih kanalih. Ker obožuje javno nastopanje in se strokovno ukvarja z digitalnimi mediji, so njeno navdušenje hitro opazili tudi drugi. Z obiskovanjem jezer je začela letos (2017) spomladi, do zdaj (avgust) jih je obiskala že 229.

Zakaj projekt Moja jezera?

Namen je spoznavanje neznanih stoječih voda na slovenskih tleh, ki se jih ni dotaknil komercialni turizem. Vsi poznamo Blejsko in Bohinjsko jezero, ampak to tudi pomeni, da ob obali skoraj ni klopce za umirjeno opazovanje vode, krožna vožnja s kolesom pa je podobna slalomu najvišje stopnje zahtevnosti. Kot pravi, sama bolj uživa ob nenatrpanih bregovih jezer.

V pogovoru je Manca povedala tudi, kako je zasnovala spletno stran, kako skrbno obdela vsako fotografijo in pripravi objavo, zakaj ji obiskovanje jezer odpira oči za naravo in tudi o ljubezni do kolesarjenja.

Kočevsko jezero
Kočevsko jezero © ARO

Letos ji je uspel podvig prekolesariti Slovenijo po diagonali od Hodoša do Pirana (368 km v manj kot 24 urah), a izzivov ji ne zmanjka. Odpravlja se že na drugo diagonala od Rateč do Žuničev (SZ - JV Slovenije).

Punca z jezeri
Punca z jezeri © mojajezera

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naj odgovorni prispevajo k miru

Dragi bratje in sestre, noben greh, nobena zgrešenost, nobena zamera nam ne sme vzeti poguma, da z vztrajnostjo prosimo dar Svetega Duha, ki nam daje mir, je papež poudaril pred opoldansko ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...