Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

XVI. nagradni natečaj USZS

Slovenci po svetu | 31.08.2017, 18:13 Matjaž Merljak

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS objavlja XVI. Nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu. Na dosedanjih 15 natečajev je prispelo skupno 281 nalog, nagrajenih pa je bilo 92 (med njimi tudi precej iz Argentine, Nemčije, Srbije, Švice itd., predvsem pa iz Italije in Avstrije). Letošnji natečaj se izteka 1. decembra.

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja.

Na natečaj se lahko prijavijo kandidati in kandidatke iz Slovenije in tujine, ki so med 1. novembrom lani in 31. oktobrom letos uspešno zagovarjali diplomsko, magistrsko ali doktorsko delo na katerikoli univerzi v Sloveniji ali tujini. Če delo ni napisano v slovenščini, mora imet v prilogi povzetek v slovenskem jeziku.

Nagrajena bodo tri dela s področja zamejstva in tri s področja izseljenstva. Natečaj je odprt do 1. decembra letos.

 

Slovenci po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...