Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Marija na Otoku na Vrbskem jezeru (foto: Matjaž Merljak)
Marija na Otoku na Vrbskem jezeru

Veliki šmaren v zamejstvu

Slovenci po svetu | 14.08.2017, 10:24 Matjaž Merljak

Največji Marijin praznik bodo slovesno obeležili tudi naši rojaki po svetu in v sosednjih državah, še posebej v cerkvah, ki so posvečene Nebeški materi. Praznično bo na Repentabru, v Globasnici, na Višarjah ter pri Mariji na Otoku.

Repentabor na Tržaškem s svetiščem posvečenim Mariji ob prazniku Marijinega Vnebovzetja privablja že stoletja. Večdnevno praznovanje obsega kulturno, versko in družno druženje. V svetišču se prepleta zgodovina, kultura in vera našega človeka, piše tednik Novi glas. Moč tega praznika romarje vsako leto usmerja v prihodnost, jim nakazuje pot in osvetljuje smisel življenja. Letošnji poudarek bo na potrditvi krstne pripadnosti in zahvale, da nas je Jezus poklical med graditelje božjega kraljestva.

Letos bo župnija s sodelavci in z občino Repentabor pripravila tridnevno praznovanje. Začelo se bo nocoj. Najprej bo branje poezij na pesniški poti ob 18. uri.

Ob 19.30 uri bo sledilo na repentabrskem dvorišču odprtje razstave Branke Sulčič »Bohinjska železnica«. Sodeluje Združeni pevski zbor Repentabor. Ob 21. uri sledi v cerkvi koncert za klavir in violino. Sodelujeta mlada glasbenika Rok Dolenc, klavir, Lovrenčič Aleš, violina.

Repentabor
Repentabor © www.noviglas.eu
Praznični dan bo v celoti posvečen verskemu doživljanju Marijinega vnebovzetja. Prva romarska maša ob 8. uri. Kot vsako leto bo tudi letos shod ob 10. uri vodil tržaški škof, nadškof Giampaolo Crepaldi. Popoldansko slovesnost ob 17. uri bo vodil letošnji zlatomašnik Ivo Miklavc, župnik v Trebčah, član salezijanske skupnosti na Opčinah. Letos bo prvič prisoten tudi salezijanski duhovnik, Metod Ogorevc, ki prihaja v pomoč slovenskemu delu tržaške cerkve. Pri obeh shodih bo tudi priložnost za zakrament sprave.

V sredo, 16. avgusta, župnija Repentabor praznuje župnijskega zavetnika sv. Roka. Zjutraj bo sv. maša ob 10. uri, zvečer ob 19. uri. Tudi letos bo zbrane zvečer ob 20.30 razveselila nabrežinska godba na pihala. Njihov zavetnik je prav tako sv. Rok. Dolgoletno sodelovanje je tako postalo že tradicija. Ta dan je namenjen predvsem druženju in povezovanju kot to Nabrežinska godba že veliko let povezuje dve naši župniji z istim župnijskim zavetnikom. Romarje čakajo kuhani štruklji, domača kapljica in druge dobrote samo 14., 15. in 16. avgusta.

Na Svetih Višarjah nad Kanalsko dolino bo danes ob 17. uri procesija z blagoslovom. Žičnica bo obratovala do 19.30. Na praznik bodo maše ob 10., 11., 12. in 15. uri.

Globasnica
Globasnica © www.globasnitz.at
Slovenska romarska maša bo na praznik ob 10.30 v cerkvi pri Mariji na Otoku ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem, in sicer jo bo daroval škofov vikar Jože Marketz, za petje bo skrbel cerkveni pevski zbor iz Hodiš, po sveti maši je ogleda vreden blizu nahajajoči se razgledni stolp na Jedvovci.

Marijina romarska pot je tudi Globasnica v Podjuni. V tamkajšnji cerkvi Marijinega vnebovzetja iz 14. stoletja bo maša ob 9.30. V Globasnici je ta dan tudi vaški praznik "farant".

Romarski dan bo tudi pri Devici Mariji v Trnju v Železni Kapli. Svete maše bodo ob 7., 8., 9. in 10. uri.

Na praznik Marijinega vnebovzetja vabijo salezijanci na 63. Marijino procesijo z ladjami po Vrbskem jezeru, piše katoliški tednik Nedelja. Ladja bo odplula iz Celovca in se ustavila v Krivi Vrbi, Porečah, Vrbi in pri Mariji na Otoku, nato pa se bo vrnila v Celovec. Pridigal bo škof Alois Schwarz. Več informacij

Procesija na Vrbskem jezeru
Procesija na Vrbskem jezeru © kath-kriche-kaernten.at

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...