Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Botanični vrt se bo pritožil na odločbo inšpektorata za okolje in prostor

Slovenija | 16.08.2017, 17:58

Inšpektorat za okolje in prostor je botaničnemu vrtu v Ljubljani izdal odločbo o prepovedi rabe vode za dejavnost vrtnarstva. Kot je navedel, ustanova, ki je del biotehniške fakultete, nima vodnega dovoljenja za tako visoko porabo. Vodja Jože Bavcon je ogorčen, opozoril je, da gre za absurdno odločitev, na katero se bo pritožil.

"Ministrstvo za okolje in prostor, katerega sestavni organ je tudi inšpekcija, bi moralo pravzaprav financirati naš botanični vrt, saj skrbimo za varstvo rastlin na nadomestnem rastišču v naravi, imamo izmenjavo semen s približno 3.000 botaničnimi vrtovi po svetu, imamo semensko banko, kjer hranimo rastline," je za naš radio našteval Bavcon. Kot je dodal, je vse to obveza države, saj mora izpolnjevati določene konvencije. A namesto tega je bila izdaja odločba. "Največji absurd je, da lahko inšpektor pove, da smo navadna vrtnarska dejavnost. 207 let je star vrt, ki je bil ustanovljen za potrebe visokih šol, da so se študenti medicine lahko tukaj učili o rastlinah. Nenazadnje so botanični vrtovi od vseh začetkov raziskovalne ustanove. Naš vrt predstavlja Slovenijo tudi v evropskem konzorciju botaničnih vrtov. Če bi bil vrt vrtnarska dejavnost, bi ga lahko že davno zaprli, saj imamo dovolj vrtnarskih centrov po Sloveniji, ki uvažajo tuje rastline," je poudaril Bavcon.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.