Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Janko Petrovec (foto: Marta Jerebič)
Janko Petrovec

Na poti s papežem Frančiškom

Slovenija | 30.08.2017, 15:04 Marta Jerebič

Glede na število potovanj bi danes težko verjeli, da papež Frančišek nerad potuje. A obiski obrobij so postali njegova pastoralna potreba. Frančiškova mednarodna potovanja so v kronološkem slogu zbrana v knjigi z naslovom Na poti. Napisal jo je italijanski novinar Andrea Tornieli, v slovenščini jo je izdala Založba Družina.

O njej je na današnji novinarski konferenci spregovoril dopisnik RTV SLO iz Rima in Vatikana Janko Petrovec. »Papeške poti ne sledijo kriteriju pomembnosti, tradicije … Ta pontifikat niti slučajno ni evropocentričen. Pod tem pontifikatom se začenjamo zavedati, kako velik in raznolik je katoliški svet. Zanimivo je, da je svojo življenjsko izkušnjo nekako globaliziral – če je prej hodil na obrobja mesta, zdaj hodi na obrobja sveta,« je dejal Petrovec in dodal, da ga je v knjigi najbolj nagovorilo to, da je Tornielli kljub svojemu znanju hotel biti le kronist.

Izpostavil je tudi papeževo mojstrstvo neverbalne komunikacije. Pri Frančišku govorijo njegove roke, pogledi in nasmehi. O pomembnosti posameznih srečanj novinarji sklepajo tudi iz časa, ki ga Frančišek nameni sogovorniku.

Knjiga vsebuje intervju s papežem in podrobnosti s potovanj, o katerih mediji niso poročali. Več o tem v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve, v kateri bomo objavili tudi odgovor Janka Petrovca na vprašanje o grožnjah Islamske države Rimu in Vatikanu ter druge njegove misli o papežu Frančišku.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...