Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Janko Petrovec (foto: Marta Jerebič)
Janko Petrovec
30.08.2017, 15:04 Marta Jerebič

Na poti s papežem Frančiškom

Glede na število potovanj bi danes težko verjeli, da papež Frančišek nerad potuje. A obiski obrobij so postali njegova pastoralna potreba. Frančiškova mednarodna potovanja so v kronološkem slogu zbrana v knjigi z naslovom Na poti. Napisal jo je italijanski novinar Andrea Tornieli, v slovenščini jo je izdala Založba Družina.

O njej je na današnji novinarski konferenci spregovoril dopisnik RTV SLO iz Rima in Vatikana Janko Petrovec. »Papeške poti ne sledijo kriteriju pomembnosti, tradicije … Ta pontifikat niti slučajno ni evropocentričen. Pod tem pontifikatom se začenjamo zavedati, kako velik in raznolik je katoliški svet. Zanimivo je, da je svojo življenjsko izkušnjo nekako globaliziral – če je prej hodil na obrobja mesta, zdaj hodi na obrobja sveta,« je dejal Petrovec in dodal, da ga je v knjigi najbolj nagovorilo to, da je Tornielli kljub svojemu znanju hotel biti le kronist.

Izpostavil je tudi papeževo mojstrstvo neverbalne komunikacije. Pri Frančišku govorijo njegove roke, pogledi in nasmehi. O pomembnosti posameznih srečanj novinarji sklepajo tudi iz časa, ki ga Frančišek nameni sogovorniku.

Knjiga vsebuje intervju s papežem in podrobnosti s potovanj, o katerih mediji niso poročali. Več o tem v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve, v kateri bomo objavili tudi odgovor Janka Petrovca na vprašanje o grožnjah Islamske države Rimu in Vatikanu ter druge njegove misli o papežu Frančišku.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Kekec (photo: www.medvedjebrdo.si) Kekec (photo: www.medvedjebrdo.si)

Kekec vabi na Medvedje Brdo

Pred začetkom novega šolskega in veroučnega leta vam želimo ponuditi nekaj za sprostitev, saj so dnevi nalašč za predstave na prostem. Gledališka skupina Medvedje Brdo je po ...

Spomin na Andreja Slavka Uršiča v Kobaridu (photo: Jurij Paljk) Spomin na Andreja Slavka Uršiča v Kobaridu (photo: Jurij Paljk)

Spomin na Andreja Slavka Uršiča

Rojaki iz Gorice in Trsta se se v nedeljo, 27. avgusta 2017, spomnili na časnikarja in javnega delavca Andreja, za domače Slavka Uršiča. Komemoracijo so pobudniki Srečanj pod lipami iz ...

Šola, razred. (photo: splet) Šola, razred. (photo: splet)

Stop nasilju nad vrstniki

Vse oblike nasilja v medvrstniškem okolju so neprimerne in jih je treba obsoditi na najširši možni ravni, je na novinarski konferenci v Tacnu poudaril Simon Slokan iz uprave ...

Janko Petrovec (photo: Marta Jerebič) Janko Petrovec (photo: Marta Jerebič)

Na poti s papežem Frančiškom

Glede na število potovanj bi danes težko verjeli, da papež Frančišek nerad potuje. A obiski obrobij so postali njegova pastoralna potreba. Frančiškova mednarodna potovanja so ...