Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Petra Stopar
Janko Petrovec (foto: Marta Jerebič)
Janko Petrovec

Na poti s papežem Frančiškom

30.08.2017, 15:04 Marta Jerebič

Glede na število potovanj bi danes težko verjeli, da papež Frančišek nerad potuje. A obiski obrobij so postali njegova pastoralna potreba. Frančiškova mednarodna potovanja so v kronološkem slogu zbrana v knjigi z naslovom Na poti. Napisal jo je italijanski novinar Andrea Tornieli, v slovenščini jo je izdala Založba Družina.

O njej je na današnji novinarski konferenci spregovoril dopisnik RTV SLO iz Rima in Vatikana Janko Petrovec. »Papeške poti ne sledijo kriteriju pomembnosti, tradicije … Ta pontifikat niti slučajno ni evropocentričen. Pod tem pontifikatom se začenjamo zavedati, kako velik in raznolik je katoliški svet. Zanimivo je, da je svojo življenjsko izkušnjo nekako globaliziral – če je prej hodil na obrobja mesta, zdaj hodi na obrobja sveta,« je dejal Petrovec in dodal, da ga je v knjigi najbolj nagovorilo to, da je Tornielli kljub svojemu znanju hotel biti le kronist.

Izpostavil je tudi papeževo mojstrstvo neverbalne komunikacije. Pri Frančišku govorijo njegove roke, pogledi in nasmehi. O pomembnosti posameznih srečanj novinarji sklepajo tudi iz časa, ki ga Frančišek nameni sogovorniku.

Knjiga vsebuje intervju s papežem in podrobnosti s potovanj, o katerih mediji niso poročali. Več o tem v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve, v kateri bomo objavili tudi odgovor Janka Petrovca na vprašanje o grožnjah Islamske države Rimu in Vatikanu ter druge njegove misli o papežu Frančišku.

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...