Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Na Brezjah praznično ob 110-letnici kronanja Marijine podobe

Cerkev na Slovenskem | 01.09.2017, 06:00 Petra Stopar

Na današnji dan pred 110 leti je škof Anton Bonaventura Jeglič z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju, ki ju je naslikal slikar Leopold Layer. S tem slovesnim dejanjem je okronal milostno podobo Marije Pomagaj. Brezje obletnico slovesno obhaja že danes, v nedeljo pa bo zunanja slovesnost s sveto mašo, ki jo bo daroval predsednik Slovenske škofovske konference, nadškof Stanislav Zore.

Katoliška Cerkev ima navado, da krona podobe, ki so pri ljudeh posebno v časteh. Odkar so se na Brezjah dogajala izredna uslišanja, je vse bolj živa postajala misel, da bi kronali tudi podobo Marije Pomagaj. Željo so sprožili frančiškani, velik Marijin častilec, škof dr. Anton Bonaventura Jeglič, pa je prosil za potrebno dovoljenje v Rim. Apostolski Sedež je prošnjo uslišal in prosilca samega pooblastil, da kronanje izvrši. Za to slovesnost so izbrali angelsko nedeljo, 1. septembra 1907, so ob obletnici zapisali v brezjanskem svetišču.

Že na predvečer se je zbralo veliko ljudi, cele množice pa so prihajale na Brezje še v nedeljo zjutraj z vlaki, vozovi, s kolesi, peš. V cerkvi so se navsezgodaj začele maše in se vrstile druga za drugo, spovednice so bile oblegane, tisoči so prejeli Sveto Obhajilo, piše na spletni strani Brezij.

Ob devetih se je zbralo na Brezjah nad 30.000 vernikov, ki jih je privabila ljubezen do Matere Marije. Škof Jeglič je, obdan z več kot sto duhovniki, z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. Kroni je izdelal znani zlatar Ivan Kregar v Ljubljani. Angelska nedelja je od takrat poseben praznik za Brezje.

Posebej slovesno bo letos, ko praznujejo 110. obletnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj. Zunanja slovesnost bo v nedeljo, 3. septembra, ob 10. uri, vodil jo bo ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Na predvečer praznika, v soboto, 2. septembra, bo po večerni sveti maši procesija z milostno podobo in lučkami po vasi. Po procesiji, ob 20.30, bo v baziliki koncert Slovenskega okteta. Predstavil se bo s programom Marijinih pesmi.

O dogajanju in obletnici smo se pogovarjali z rektorjem bazilike dr. p. Robertom Bahčičem, ki mu lahko tudi prisluhnete.

Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...