Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Logo papeževega obiska Bangladeša (foto: Radio Vatikan)
Logo papeževega obiska Bangladeša

Papež decembra v Bangladeš – izziv medverski dialog

Svet | 03.09.2017, 00:29 Marjana Debevec

Sveti sedež je v ponedeljek potrdil, da bo papež Frančišek konec novembra in v začetku decembra obiskal Mjanmar in Bangladeš. Medtem ko se v nekdanji Burmi, kjer živi 135 etničnih manjšin, soočajo z novim nasilnim odporom etnične skupine Rohingya, ki ji država ne priznava državljanskih pravic, pa je največji izziv Bangladeša medverski dialog. Gre za državo, kjer živi 170 ljudi, med katerimi so predstavniki različnih verstev.

Nadškof v Daki Patrick D'Rozario je povedal, da papeža vsi prebivalci pričakujejo z veseljem in sicer tako kristjani, kot tudi muslimani in hindujci. Po njegovih besedah namreč Bangladeš zaznamuje veliko kulturno bogastvo, navzočnost katoličanov pa sprejemajo tudi vsi ostali. Posebej z veseljem ga bodo sprejele medverske skupine, v katerih sodelujejo kristjani, muslimani, hindujci in budisti.

Misijonar Marcello Storgato, ki je veliko let preživel v omenjeni državi, je za Radio Vatikan povedal, da je Cerkev v Bangladešu v velikem razcvetu, še posebej med ljudmi najnižjega sloja družbe, ki ne pripadajo nobeni kasti. »Gre za ubogo in obenem zelo pogumno Cerkev, ki je dejavna na misijonskem področju, pa tudi v socialnih delih, vzgoji in na področju podjetništva. Zato je kot manjšina zelo cenjena«, je zatrdil.

Posebej bodo papeža z veseljem sprejeli tisoči otrok, ki živijo na železnicah, kjer pobirajo ostanke bogatih za majhen zaslužek.

Žal pa se je tudi v Bangladeš prikradel islamski ekstremizem. Spomnimo samo na lanski krvavi napad v Daki, kjer je umrlo več kot 20 ljudi. Vendar pa se omenjeni pojav po besedah p. Storgata zmanjšuje, saj je vlada zelo pozorna na to, da mladi ne bi padli v kremplje teroristom.

Prepričan je še, da bo papež spodbudil celotno bangladeško družbo, da nadaljuje pot, ki si jo je zadala: živeti v skladnosti in miru med vsemi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...