Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Visoke temperature nadloga tudi za delavce

Slovenija | 02.08.2017, 15:49 Tanja Dominko

Agencija za okolje je izdala opozorilo zaradi visoke stopnje ogroženosti zaradi toplotne obremenitve, ki bo vztrajala vse do nedelje. Temperature se bodo čez dan ta teden dvignile nad 35 stopinj Celzija. Ob tem obalna sindikalna organizacija poziva delodajalce k posebnim ukrepom za vse, ki v času vročinskega vala delajo na prostem. O tem, kakšni so potrebni ukrepi, smo se pogovarjali tudi z glavno inšpektorico za delo Natašo Trček.

Kot je dejala, so se delodajalci primerno odzvali in so se prilagodili tudi razmeram ob temperaturnih viških ter poskrbeli za morebitno spremembo delovnika, da nekateri delavci na delo prihajajo bolj zgodaj, da med delom uživajo več tekočin in imajo več odmorov. Sicer pravilniki podrobneje ne določajo, kakšna je najvišja dovoljena delovna temperatura na prostem, medtem ko je za prostore določena pri 28°C. Prijav kršitev niso dobili veliko, večinoma so prihajale od zaposlenih v pisarnah, a se je pozneje izkazalo, da so neutemeljene. Prijave kršitev sicer resno jemljejo in gredo na teren preverit stanje takoj, ko je mogoče.

Trčkova pravi, da so se v zadnjem obdobju največ ukvarjali z izplačili plač in nepravilnostmi na tem področju ter agencijskim delom. Več pa boste izvedeli v pogovoru.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...