Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Porciunkula Asisi (foto: p. Robert Bahčič)
Porciunkula Asisi

Na praznik porcijunkule se končuje jubilejno leto ob 800-letnici asiškega odpustka

Cerkev po svetu | 02.08.2017, 14:30 Marta Jerebič

V baziliki svete Marije Angelske v Assisiju danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča, hkrati se končuje jubilejno leto ob 800-letnici porcijunkulskega odpustka. Sveti Frančišek ga je izprosil za vse, ki bodo na obletnico posvetitve cerkve vstopili vanjo, molili in opravili zakrament svete spovedi. Pozneje se je porcijunkulski odpustek razširil na vse župnijske ali frančiškanske cerkve po svetu. V Assisiju je danes osrednjo slovesnost vodil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. V Sloveniji pa je še posebej slovesno pri kapucinih v Celju in v Krškem ter pri frančiškanih v Mariboru.

Sv. Frančišek je porcijunkulski odpustek izprosil od papeža Honorija, da bi lahko vsi ljudje, tudi tisti, ki si niso mogli privoščiti dragih romanj v svete kraje bili deležni božje milosti.

»V tedanjem času so bili odpustki povezani z udeležbo ali pomočjo križarskim vojnam, težkim romanjem v Sveto deželo, Rim ali Kompostelo, ne pa majhno, 3 x 5 metrov veliko cerkvico. S tem se hoče pokazati, da je Cerkev odprta s svojimi zakladi tudi za male, ne samo za velike, svetovne dogodke. Božje razodetje, pomoč in odrešenje se odvijajo v drobcenih rečeh,« je v današnji svetovalnici pojasnil br. Miran Špelič.

Tudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki je vodil osrednjo slovesnost v Assisiju, je v pridigi poudaril, da je asiški ubožec odpustek izprosil tudi za revne in odrinjene, pot odrešenja je bila ponujena vsem. Sv. Frančišek se je v svojem času zavedal, da pravi cilj ni v zemeljskih zadovoljitvah in dosežkih, ampak v prihodnjem svetu.

Danes ni tako lahko iti vase, težko je nameniti čas mislim o Bogu. A kardinal Parolin opozarja: »Če bomo izrinjali, pozabljali na Boga, ne bomo nikoli dosegli ne sreče ne miru.«

A kot je že v uvodu dejal vrhovni predstojnik frančiškanov p. Michael Perry, je svet lačen in žejen miru in sprave.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...