Radio Ognjišče
Nataša LičenNataša Ličen
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica: Naj kuhinja postane naš izziv

Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici smo gostili avtorico več člankov in knjig o prehrani, nutricionistko Mojco Komen. Poudarek smo dali konzerviranju hrane, zato je bilo v oddaji slišati mnogo nasvetov o pripravi sadja in zelenjave za ozimnico.

Uvodoma se je naša gostja dotaknila pomena zdrave prehrane. Poudarila je, da zdrava prehrana niso samo vitamini in minerali, ampak da naš organizem za zdravje potrebuje zelo velik spekter hranil. »Ogljikove hidrate, beljakovine, pa seveda tudi maščobe, čeprav se jim želimo tako izogniti.«

Vsi ti elementi nam omogočijo zdravje in jih dobimo v pestri prehrani. »Če uživamo pestro hrano, sezonsko, na zdrav način in jo pripravimo z veseljem, potem ni skrbi, da organizma ne bi oskrbeli z vsem, kar potrebuje. S takšnim načinom bomo tudi v starost lahko prestavili »starostne spremembe in z njimi povezane težave«. Pestrost prehrane pomeni, da smo zvedavi in da iščemo nova in zanimiva živila.«

»Ne vrtimo se ves čas v krogu istih jedi,« spodbuja Mojca Komen. »Naj ne kuhamo samo to, kar so nas naučile naše mame in babice, ampak naj kuhinja postane naš izziv. Naloga nas, staršev in odraslih pa je, da otroke naučimo izbrati po zdravi in pestri prehrani.«

Kot že rečeno, smo se v tokratni oddaji posvetili konzerviranju živil. Odziv poslušalk in poslušalcev je bil velik, zato v avdio posnetku prisluhnite nasvetom naše gostje: kako konzervirati hrano za dojenčke (5:10), priprava jajčevcev (7:50), o sterilizaciji v pečici in pripravi jušne zelenjave (11:00), kako pripraviti marmelado iz joste – križanec med ribezom in kosmuljo (18:00), kako konzervirati čebulo (19:30), kje shraniti vakumsko pakirano sveže korenje (22:00), shramba aronije (24:45), o vlaganju rdeče pese (26:00).

Mojca Koman z mamo Marijo Merljak
Mojca Koman z mamo Marijo Merljak

Mojca Koman je avtorica številnih knjig, ki se jih lahko dobi v knjigarnah, založbah pa tudi na spletu. Predvsem po njenih besedah govorijo o zdravju, o zdravi prehrani, kako si pomagamo v različnih življenjskih obdobjih, o določenih bolezenskih težavah, kaj izbrati v skupini živil, kaj je boljše, o hrani kot zdravilu, ... »Nekatere knjige sva pisale skupaj z mojo mamo Marijo Merljak, poskušali sva združiti stroko od obeh. Jaz sem bolj praktična kot ona, najino znanje pa se dopolnjuje.« Njena nova knjiga je tudi »Mama kuha po korakih«, kjer se znajdejo recepti tradicionalnih in novejših jedi, recepti pa so podkrepljeni s fotografijami po korakih.

Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica