Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica: Naj kuhinja postane naš izziv

| 28.07.2017, 10:40 Rok Mihevc

V tokratni Svetovalnici smo gostili avtorico več člankov in knjig o prehrani, nutricionistko Mojco Komen. Poudarek smo dali konzerviranju hrane, zato je bilo v oddaji slišati mnogo nasvetov o pripravi sadja in zelenjave za ozimnico.

Uvodoma se je naša gostja dotaknila pomena zdrave prehrane. Poudarila je, da zdrava prehrana niso samo vitamini in minerali, ampak da naš organizem za zdravje potrebuje zelo velik spekter hranil. »Ogljikove hidrate, beljakovine, pa seveda tudi maščobe, čeprav se jim želimo tako izogniti.«

Vsi ti elementi nam omogočijo zdravje in jih dobimo v pestri prehrani. »Če uživamo pestro hrano, sezonsko, na zdrav način in jo pripravimo z veseljem, potem ni skrbi, da organizma ne bi oskrbeli z vsem, kar potrebuje. S takšnim načinom bomo tudi v starost lahko prestavili »starostne spremembe in z njimi povezane težave«. Pestrost prehrane pomeni, da smo zvedavi in da iščemo nova in zanimiva živila.«

»Ne vrtimo se ves čas v krogu istih jedi,« spodbuja Mojca Komen. »Naj ne kuhamo samo to, kar so nas naučile naše mame in babice, ampak naj kuhinja postane naš izziv. Naloga nas, staršev in odraslih pa je, da otroke naučimo izbrati po zdravi in pestri prehrani.«

Kot že rečeno, smo se v tokratni oddaji posvetili konzerviranju živil. Odziv poslušalk in poslušalcev je bil velik, zato v avdio posnetku prisluhnite nasvetom naše gostje: kako konzervirati hrano za dojenčke (5:10), priprava jajčevcev (7:50), o sterilizaciji v pečici in pripravi jušne zelenjave (11:00), kako pripraviti marmelado iz joste – križanec med ribezom in kosmuljo (18:00), kako konzervirati čebulo (19:30), kje shraniti vakumsko pakirano sveže korenje (22:00), shramba aronije (24:45), o vlaganju rdeče pese (26:00).

Mojca Koman z mamo Marijo Merljak
Mojca Koman z mamo Marijo Merljak

Mojca Koman je avtorica številnih knjig, ki se jih lahko dobi v knjigarnah, založbah pa tudi na spletu. Predvsem po njenih besedah govorijo o zdravju, o zdravi prehrani, kako si pomagamo v različnih življenjskih obdobjih, o določenih bolezenskih težavah, kaj izbrati v skupini živil, kaj je boljše, o hrani kot zdravilu, ... »Nekatere knjige sva pisale skupaj z mojo mamo Marijo Merljak, poskušali sva združiti stroko od obeh. Jaz sem bolj praktična kot ona, najino znanje pa se dopolnjuje.« Njena nova knjiga je tudi »Mama kuha po korakih«, kjer se znajdejo recepti tradicionalnih in novejših jedi, recepti pa so podkrepljeni s fotografijami po korakih.

Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc) Melita Košir in Jure Sešek (photo: Rok Mihevc)

Melita odhaja, Mavrica ostaja ...

Letošnja jesen je odnesla poletje, prinesla praznovanje naše radijske obletnice, v soboto pa naznanila tudi menjavo na uredniškem mestu revije Mavrica. Otroški mesečnik izhaja pri Založbi Družina, ...

Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec) Karin Kanc, je v letu 2024 izbrana za naj diabetičarko (photo: Jure Makovec)

Kako in kaj jesti

Z dr. Karin Kanc, doktorico medicine, specialistko interne medicine, iz zasebne ordinacije Jazindiabetes, tudi integrativno psihoterapevtko, smo ob Svetovnem dnevu sledkorne bolezni, ob Tednu ...