Brodka iz kruha, ki ni več v uporabi, in mu mlad inovator daje vnovični namen uživanja.
Kruhu dajemo novo priložnost
Oddaje | 26.07.2017, 17:50 Nataša Ličen
Brodka žgana pijača je prva tovrstna žgana pijača na svetu, ki je narejena (destilirana) iz presežka kruha (kruha, ki se neprodan zvečer vrača iz trgovin). Brodka je visokokakovostna, inovativna žgana pijača milega okusa, inovativno delo mladega Martina Kržiča.
Na svetu zavržemo več kot milijardo ton hrane oziroma tretjino vse hrane, ki jo pridelamo," razlaga Martin Kržič in pove, kako je dobil zamisel za Brodko, "Študiral sem menedžment trajnostnega razvoja v Kopru in zavržena hrana je velik družbeni in okoljski problem. S sošolci smo se udeležili mednarodne konference o krožnem gospodarstvu, ki so ga organizirali Ekologi brez meja, kjer je bil tudi sklop o zavrženi hrani. Predstavljen je bil primer dobre prakse iz Belgije, kjer iz odpadnega kruha varijo pivo. Glede na to, da imamo doma že družinsko podjetje za žganje kuho, sem sklepal, če se lahko naredi pivo, se lahko verjetno destilira tudi žganje. Potem smo malo za šalo, malo zares doma preizkušali in danes je na voljo izdelek za prodajo. Ogromne količine neprodanega kruha končajo ali kot krmilo za živino ali v bioplinarnah. Mi pa smo izbrali način, ko odpadno hrano, ki to pravzaprav še ni, spremenimo v živilo, ki je znova primerno za uživanje. Hrani določimo, da je odpadek, ki to sploh ni, in jo zavržemo. To sem želel spremeniti."
"Prvi preizkus je bil v posodi ne več od treh litrov za fermentacijo. Ta prva pijača, oziroma žganje, ni bilo za uživanje, okus ni bil prijeten. Veliko dela nas je čakalo in preizkušanja, da smo prišli do današnjega rezultata. Prvo Brodko sem »zdestiliral« leta 2015 in od takrat do danes je bila vsaka serija izpopolnjena. Pišem tudi magistrsko nalogo na to temo, združil sem svojo zaposlitev, študij in družinsko tradicijo."
Martin Kržič izhaja iz znane žganje kuharske družine Kržič. Po letu in pol dela, testiranja in ukvarjanja z birokracijo je uspelo, da je Brodka žgana pijača ugledala luč sveta. Kot surovina za izdelavo žgane pijače Brodka se uporabljajo presežki kruha in s tem se doseže, da se star kruh znova uporabi za pridobitev in izdelavo novega živilskega produkta. Z vnovično uporabo se zmanjšuje količina zavržene hrane ter hkrati osvešča o problematiki presežkov le te.
Brodka je idealna osnova raznim coctailom. S prvo tovrstno alkoholno pijačo Martin Kržič ter Žganjekuha Kržič orjeta ledino v svetu žganih pijač in se že dotikajo prihodnosti, ki bo trajnostno naravnana in se bo sčasoma začelo upoštevati krožno gospodarstvo in ničelno toleranco do zavržene hrane.
MINISTRSTVO ZA ZDRAVSTVO OPOZARJA, PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!