Petra MalenšekPetra Malenšek
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Brodka iz kruha, ki ni več v uporabi, in mu mlad inovator daje vnovični namen uživanja. (foto: brodka.si)
Brodka iz kruha, ki ni več v uporabi, in mu mlad inovator daje vnovični namen uživanja.

Kruhu dajemo novo priložnost

Oddaje | 26.07.2017, 17:50 Nataša Ličen

Brodka žgana pijača je prva tovrstna žgana pijača na svetu, ki je narejena (destilirana) iz presežka kruha (kruha, ki se neprodan zvečer vrača iz trgovin). Brodka je visokokakovostna, inovativna žgana pijača milega okusa, inovativno delo mladega Martina Kržiča.

Na svetu zavržemo več kot milijardo ton hrane oziroma tretjino vse hrane, ki jo pridelamo," razlaga Martin Kržič in pove, kako je dobil zamisel za Brodko, "Študiral sem menedžment trajnostnega razvoja v Kopru in zavržena hrana je velik družbeni in okoljski problem. S sošolci smo se udeležili mednarodne konference o krožnem gospodarstvu, ki so ga organizirali Ekologi brez meja, kjer je bil tudi sklop o zavrženi hrani. Predstavljen je bil primer dobre prakse iz Belgije, kjer iz odpadnega kruha varijo pivo. Glede na to, da imamo doma že družinsko podjetje za žganje kuho, sem sklepal, če se lahko naredi pivo, se lahko verjetno destilira tudi žganje. Potem smo malo za šalo, malo zares doma preizkušali in danes je na voljo izdelek za prodajo. Ogromne količine neprodanega kruha končajo ali kot krmilo za živino ali v bioplinarnah. Mi pa smo izbrali način, ko odpadno hrano, ki to pravzaprav še ni, spremenimo v živilo, ki je znova primerno za uživanje. Hrani določimo, da je odpadek, ki to sploh ni, in jo zavržemo. To sem želel spremeniti."

Kruhu damo novo priložnost
Kruhu damo novo priložnost © brodka.si

"Prvi preizkus je bil v posodi ne več od treh litrov za fermentacijo. Ta prva pijača, oziroma žganje, ni bilo za uživanje, okus ni bil prijeten. Veliko dela nas je čakalo in preizkušanja, da smo prišli do današnjega rezultata. Prvo Brodko sem »zdestiliral« leta 2015 in od takrat do danes je bila vsaka serija izpopolnjena. Pišem tudi magistrsko nalogo na to temo, združil sem svojo zaposlitev, študij in družinsko tradicijo."

Martin Kržič
Martin Kržič © brodka.si

Martin Kržič izhaja iz znane žganje kuharske družine Kržič. Po letu in pol dela, testiranja in ukvarjanja z birokracijo je uspelo, da je Brodka žgana pijača ugledala luč sveta. Kot surovina za izdelavo žgane pijače Brodka se uporabljajo presežki kruha in s tem se doseže, da se star kruh znova uporabi za pridobitev in izdelavo novega živilskega produkta. Z vnovično uporabo se zmanjšuje količina zavržene hrane ter hkrati osvešča o problematiki presežkov le te.

Inovativna pijača mladega inovatorja, ki je združil družinsko znanje in tradicijo s svojim študijskim zanimanjem.
Inovativna pijača mladega inovatorja, ki je združil družinsko znanje in tradicijo s svojim študijskim zanimanjem. © brodka.si

Brodka je idealna osnova raznim coctailom. S prvo tovrstno alkoholno pijačo Martin Kržič ter Žganjekuha Kržič orjeta ledino v svetu žganih pijač in se že dotikajo prihodnosti, ki bo trajnostno naravnana in se bo sčasoma začelo upoštevati krožno gospodarstvo in ničelno toleranco do zavržene hrane.

MINISTRSTVO ZA ZDRAVSTVO OPOZARJA, PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Oddaje
Protestni pohod na Ježici  (photo: Robert Božič) Protestni pohod na Ježici  (photo: Robert Božič)

Čemažarjevi s sodišča prejeli klofuto

Napad Romov na ljubljanskega kmeta Antona Čemažarja še ni dobil sodnega epiloga. A ena od odločitev, ki so jo že prejeli, ne nakazuje ugodnega razpleta. Napadalci so bili trije, na kraj pa jih je ...

Grob Cvetane Priol (photo: Nadškof Alojzij Cvikl FB) Grob Cvetane Priol (photo: Nadškof Alojzij Cvikl FB)

Pred 52 leti je umrla Božja služabnica Cvetana Priol

Obhajamo 52. obletnico smrti Božje služabnice, laikinje in pedagoginje Cvetane Priol. Ob 18. uri bo na pobreškem pokopališču v Mariboru sveta maša in molitev na njenem grobu. O postopku za njeno ...

Natalija Šimunovič (photo: Maja Morela) Natalija Šimunovič (photo: Maja Morela)

V sozvočju med lokom viole in pisateljskim peresom

Natalija Šimunovič, ki jo mnogi poznajo kot priznano profesorico violine in viole ter ustanoviteljico glasbenega gledališča Trubadur, je svojo poklicno pot začela na Glasbeni šoli v Radovljici. ...