Radio Ognjišče
Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Brodka iz kruha, ki ni več v uporabi, in mu mlad inovator daje vnovični namen uživanja. (foto: brodka.si)
Brodka iz kruha, ki ni več v uporabi, in mu mlad inovator daje vnovični namen uživanja.

Kruhu dajemo novo priložnost

Oddaje Nataša Ličen

Brodka žgana pijača je prva tovrstna žgana pijača na svetu, ki je narejena (destilirana) iz presežka kruha (kruha, ki se neprodan zvečer vrača iz trgovin). Brodka je visokokakovostna, inovativna žgana pijača milega okusa, inovativno delo mladega Martina Kržiča.

Na svetu zavržemo več kot milijardo ton hrane oziroma tretjino vse hrane, ki jo pridelamo," razlaga Martin Kržič in pove, kako je dobil zamisel za Brodko, "Študiral sem menedžment trajnostnega razvoja v Kopru in zavržena hrana je velik družbeni in okoljski problem. S sošolci smo se udeležili mednarodne konference o krožnem gospodarstvu, ki so ga organizirali Ekologi brez meja, kjer je bil tudi sklop o zavrženi hrani. Predstavljen je bil primer dobre prakse iz Belgije, kjer iz odpadnega kruha varijo pivo. Glede na to, da imamo doma že družinsko podjetje za žganje kuho, sem sklepal, če se lahko naredi pivo, se lahko verjetno destilira tudi žganje. Potem smo malo za šalo, malo zares doma preizkušali in danes je na voljo izdelek za prodajo. Ogromne količine neprodanega kruha končajo ali kot krmilo za živino ali v bioplinarnah. Mi pa smo izbrali način, ko odpadno hrano, ki to pravzaprav še ni, spremenimo v živilo, ki je znova primerno za uživanje. Hrani določimo, da je odpadek, ki to sploh ni, in jo zavržemo. To sem želel spremeniti."

Kruhu damo novo priložnost
Kruhu damo novo priložnost © brodka.si

"Prvi preizkus je bil v posodi ne več od treh litrov za fermentacijo. Ta prva pijača, oziroma žganje, ni bilo za uživanje, okus ni bil prijeten. Veliko dela nas je čakalo in preizkušanja, da smo prišli do današnjega rezultata. Prvo Brodko sem »zdestiliral« leta 2015 in od takrat do danes je bila vsaka serija izpopolnjena. Pišem tudi magistrsko nalogo na to temo, združil sem svojo zaposlitev, študij in družinsko tradicijo."

Martin Kržič
Martin Kržič © brodka.si

Martin Kržič izhaja iz znane žganje kuharske družine Kržič. Po letu in pol dela, testiranja in ukvarjanja z birokracijo je uspelo, da je Brodka žgana pijača ugledala luč sveta. Kot surovina za izdelavo žgane pijače Brodka se uporabljajo presežki kruha in s tem se doseže, da se star kruh znova uporabi za pridobitev in izdelavo novega živilskega produkta. Z vnovično uporabo se zmanjšuje količina zavržene hrane ter hkrati osvešča o problematiki presežkov le te.

Inovativna pijača mladega inovatorja, ki je združil družinsko znanje in tradicijo s svojim študijskim zanimanjem.
Inovativna pijača mladega inovatorja, ki je združil družinsko znanje in tradicijo s svojim študijskim zanimanjem. © brodka.si

Brodka je idealna osnova raznim coctailom. S prvo tovrstno alkoholno pijačo Martin Kržič ter Žganjekuha Kržič orjeta ledino v svetu žganih pijač in se že dotikajo prihodnosti, ki bo trajnostno naravnana in se bo sčasoma začelo upoštevati krožno gospodarstvo in ničelno toleranco do zavržene hrane.

MINISTRSTVO ZA ZDRAVSTVO OPOZARJA, PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Oddaje
Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Vabilo k ogledu Gasparijevih jaslic (photo: RK) Vabilo k ogledu Gasparijevih jaslic (photo: RK)

Gasparijeve narodne jaslice

V Selščku, rojstni vasi Maksima Gasparija, so letos že sedmič zapored postavili velike Gasparijeve jaslice, ki so postavljene na prostem, ob gozdičku nad cerkvijo povišanja Svetega križa, kjer z ...

Avdio player - naslovnica